petak, 12 januar 2018 18:43

SD PLJEVLJA: "BRIGA ZA SOCIJALNO NAJUGROŽENIJE BITAN SEGMENT NAŠEG DJELOVANJA"

Omladina Socijaldemokrata i Foruma žena SD Pljevlja, dana 12.01.2018. godine, sproveli su zajedničku akciju u vidu posjete ustanovi za smještaj beskućnika u Pljevljima i dodjele prigodnih poklona njihovim štićenicima, čime su još jednom pokazali na djelu koliko im je važna briga za socijalno najugroženije slojeve stanovništva.

 

Beskućništvo kao kompleksan društveni problem se dodatno usložnjava u periodima društvenih kriza i transformacija, a kod nas je, slobodo možemo reći, jedan od neminovnih učinaka tranzicije. Interesantno da status beskućnika imaju pojedinci sa različitim porodičnim, finansijskim, radnim biografijama, što jasno pokazuje da se u riziku od beskućništva možemo naći svi.

Pljevlja su prva, i pored Glavnog grada Podgorice i jedina opština u Crnoj Gori, koja ima sklonište za ovaj posebno ranjivi dio populacije.

"Opštinski odbor Socijaldemokrata Pljevlja podržava dosljedan i sistematičan pristup podrške pojedincima pogođenim ovim problemom, a koji se već postepeno izgrađuje u Pljevljima i kao dobar model mora da bude primjenjen i u drugim opštinama. Uz integrativni model podrške potrebna je dalja senzitivizacija - pojačana osjetljivost društvene zajednice na problem beskućništva. Zašto? Zato što je, nažalost, ovaj društveni problem za one koji nisu njim pogođeni često „nevidljiv“ " - kazala je Emina Salihović, članica Predsjedništva OO SD Pljevlja

U tom smislu, Socijaldemokrate ovim putem ukazuju na značaj tješnje međusektorske saradnje, dok ćemo se u budućem periodu zalagati za uključivanje svih društvenih i političkih subjekata u rješavanje ovog problema, kroz unapređenje zakonske regulative, usvajanje planova i strategija, kampanje o podizanju svijesti, kao i podršku i rad sa pojedincima i grupama koji su pogođeni ovim problemom.

 

.

Submit to FacebookSubmit to Twitter