ADŽOVIĆ: ĐELJOŠAJ DA PODNESE OSTAVKU

Moram priznati da sam dvaput čitao tužnu objavu predsjednika Opštine Tuzi, Nika Đeljošaja.

Zaista sam neprijatno iznenađen, posebno zbog činjenice da smo svi zajedno prebrodili tešku situaciju sa potencijalnim žarištem korona virusa u našoj Opštini, da sugrađanin Đeljošaj piše ovako nešto. Kada bi neki pojedinac izrazio takav stav, možda to i ne bi bilo problem. Svakako ne bi bilo lijepo, ali bi bilo legitimno. Međutim, pozivati Albance, koji su utkani u građansko tkivo ove države, i koji su dali veliki doprinos u obnovi njene nezavisnosti, da ne slave 13. jul  i da „onaj ko je Albanac ne slavi i ne pamti 13. jul 1878.“, zaista je skandalozno. Posebno kada obavljate funkciju predsjednika u jednoj crnogorskoj opštini, i stavljate svakog mjeseca u svoj džep oko 1.500 eura koje su vam obezbijeđene od novca poreskih obveznika koje čine i Crnogorci, i Albanci, i Srbi, i Bošnjaci, ali i svi drugi narodi koji žive i plaćaju porez u Crnoj Gori.

U demokratskom društvu legitimno je imati svoj stav, legitimno je čak i ne voljeti državu u kojoj živite, iako nije baš i razumno, ali nije normalno da obavljate visoku funkciju i govorite protiv države. Nik Đeljošaj nažalost već duže vrijeme sebe vidi kao „oca nacije“ i tako vodi i Opštinu, kao autokrata koji „kažnjava neposlušne“. O tome smo imali priliku da čitamo u medijskoj prepisci sa jednim od njegovih bivših savjetnika.

Ma kako bilo, duboko smatram da bi Nik Đeljošaj trebalo da podnese ostavku ukoliko i dalje stoji pri navedenom stavu. Ukoliko, pak, to govori samo da bi se dopao jednom dijelu svog biračkog tijela i dijaspori, onda mu mogu poručiti da su takve „patriote“ građani Tuzi i Malesije dobro pročitali i da neće nasjesti na takve jeftine podvale.

SAMIR ADŽOVIĆ
Odbornik i predsjednik OO Socijaldemokrata Tuzi