BEĆIROVIĆ: FORMIRATI REGIONALNE OTKUPNE CENTRE

Socijaldemokrate poljoprivredu vide kao oblast sa značajnim razvojnim potencijalom, stoga ćemo se u cilju podsticanja razvoja ove izuzetno značajne grane zalagati za formiranje regionalnih otkupnih centara, kao i kvalitetnije i strateški osmišljeno udruživanje poljoprivrednika i njihovo uvezivanje sa trgovačkim lancima, uz definisanu garantovanu minimalnu cijenu otkupa koja ih čini profitabilnim, kazao je danas kandidat na listi SD-a i član Predsjedništva, Nermin Bećirović.

„Da bi se stvorio adekvatan ambijent za one koji se bave poljoprivrednom djelatnošću potrebno je raditi na suzbijanju nelojane konkurencije i zaštiti domaćih poljoprivrednih proizvođača“, saopštio je Bećirović.

Bećirović je istakao da Socijaldemokrate u programu kao jednu od mjera predlažu i ukrupnjavanje poljoprivrednih posjeda, koje podrazumijeva davanje renomiranim kompanijama zemljište u zakup, uz garanciju posla za one koji su dali zemljšite.

Kao značajne stavke ovog dijela programa, Bećirović navodi organizovanje eduko centara u većim ili grupi manjih sela u djelatnostima koje su interesantne za razvoj konkretno tog sela, ali i stimulisanje korišćenja savremene tehnologije od strane poljoprivrednih proizvođača.

„Socijaldemokrate se zalažu i za uvođenje podsticaja za ugostiteljske objekte koji koriste domaće proizvode kako bi se postiglo značajnije povezivanje poljoprivrede i turizma. Takođe, potrebno je nastaviti sa aktivnostima na realizaciji postojećih i osmišljavanju novih projekata sa ciljem poboljšanja plasmana domaćih proizvoda u turističkoj potrošnji“, zaključio je Bećirović.