Bećirović: Izjava Dobričanina potvrda vrijednosnog posrnuća nove vlasti

Jučerašnja izjava poslanika Ujedinjene Crne Gore Vladimira Dobričanina, predstavlja najnoviju potvrdu vrijednosnog posrnuća nove vlasti.

Građanski i antifašistički dio Crne Gore ostao je zapanjen sinoćnjim neuspjelim pokušajem poslanika vladajuće većine, Vladimira Dobričanina, da u istu ravan dovede partizane i četnike, tj. antifašizam i fašizam. Uz to, poslanik Dobričanin je iznio stav identičan stavu nositeljke liste GP URA u Nikšiću, Tatjane Bečanović, da se u Srebrenici nije desio genocid.

Socijaldemokrate smatraju nedopustivim pokušaje stavljanja znaka jednakosti između vrijednosti antifašizma na kojima je današnja Crna Gora mukotrpno građena i stvarana i ideje fašizma koja je prijetila da porobi cijelu Evropu a protiv koje su naši preci polagali i svoje živote da bismo mi, njihovi potomci, danas bili slobodni ljudi. Svim zagovornicima ovakvih retrogradnih ideja ovim putem poručujemo da im je pametnije da se toga posla manu, jer Crna Gora nikad nije bila pogodno tlo za uzgajanje fašizma.

Takođe, sramnim smatramo relativizaciju genocida u Srebrenici i nepriznavanje onoga što su relevantne evropske i svjetske institucije utvrdile – da se u Srebrenici, nad bošnjačkim narodom, desio genocid. No, to je, izgleda, pitanje oko kojeg su svi koalicioni partneri nove vlasti saglasni, a poslanik Dobričanin, baš kao i Tatjana Bečanović iz GP URA, govore u ime svih njih. S druge strane, mi u Socijaldemokratama nikada nijesmo i nikada nećemo biti skloni da relativizujemo bilo koji zločin jer je za nas svaka žrtva, ma kojem nacionalnom korpusu ona pripadala, apsolutno ista.

Sinoćnjim nastupom na RTCG poslanik Dobričanin nije uradio ništa iznenađujuće, što se nas tiče. On je samo javno iznio ono što njegove kolege misle. Eto tako vam, poštovani građani, izgleda nova proevropska, procrnogorska i prozapadna vlast, kako je nazvaše lideri tri koalicije negdje uoči njenog formiranja.

NERMIN BEĆIROVIĆ
Član Predsjedništva SD CG