BLAGOJEVIĆ: ODREĐENI NAPREDAK VIDLJIV, CRNA GORA MOŽE I MORA BOLJE

Članica Predsjedništva Socijaldemokrata Crne Gore, Marija Blagojević, ocijenila je da novi Izvještaj EK o Crnoj Gori konstatuje napredak naše države u određenim segmentima, ali šalje i jasan signal da u narednom periodu Crna Gora mora raditi i više i bolje, kako bi do 2025. godine postala članica EU.

„Posebno ističemo činjenicu da izvještaj dolazi u trenutku kada se, nakon održanih parlamentarnih izbora, očekuje formiranje nove Vlade od onih subjekata koji su do sada bili u opoziciji. Važno je konstatovati da je izborni proces pozitivno ocijenjen, da su izbori protekli u mirnom i demokratskom ambijentu, bez značajnijih nepravilnosti. Izuzetno visoka izlaznost jedan je od pokazatelja visokog povjerenja građana u izborni proces“, saopštila je Blagojević.

Ona ističe da je u izvještaju pohvaljena i vanjska politika, kao i dio koji se tiče temeljnih prava. „Posebno je pohvaljeno usvajanje Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, a koji je, od samog početka, imao jasnu i punu podršku Socijaldemokrata, s obzirom na to da se radi o zakonu koji tretira jedno od osnovnih ljudskih prava.“

Blagojević kaže da se očekuje puna posvećenost nove parlamentarne većine, uključujući Parlament i Vladu, daljem sprovođenju reformi u cilju pristupanja Crne Gore EU. „Očekuje se da nova parlamentarna većina da puni doprinos u kreiranju atmosfere dijaloga, razumijevanja i postizanja konsenzusa, kako bi naše društvo ne samo formalno, već suštinski, nastavilo proces demokratskog sazrijevanja.“

Ona je konstatovala da i dalje najveći izazovi ostaju u oblastima vladavine prava, pravosuđa i jačanja konkurentnosti. „Stoga će biti potrebno da svi društveni akteri naporno rade na ispunjavanju obaveza iz ovih oblasti. U periodu koji je pred nama, ključnu odgovornost za te procese snosiće nova vladajuća većina”.

„Kada je u pitanju podizanje životnog standarda, kao jedan od prioritetnih ciljeva EU integracije, očekujemo od strane parlamentarne većine predlaganje i realizaciju onih rješenja koja su zagovarali prije i tokom izborne kampanje“, zaključila je Blagojević.