BLAGOJEVIĆ: „ZAVRŠEN PROGRAM SOCIJALDEMOKRATA, PREDLAŽEMO OSNIVANJE GARANTNOG FONDA ZA ŽENE PREDUZETNICE“

Završen je izborni program Socijaldemokrata Crne Gore koji je najvećim dijelom fokusiran na ekonomska pitanja i  standard građanki i građana. Programom je predloženo osnivanje Garantnog fonda za žene preduzetnice, kao i pokrivanje dijela kamatnih stopa od strane resornih organa državne uprave ili jedinica lokalne samouprave u kreditima za razvoj zanatskih porodičnih biznisa, saopštila je članica Predsjedništva Socijaldemokrata Crne Gore i kandidatkinja na listi „Socijaldemokrate – Ivan Brajović – Mi odlučujemo DOSLJEDNO“, Marija Blagojević.

Ona je navela da su se Socijaldemokrate pozicionirale kao partija drugačije političke kulture, koja umjesto kritike tuđih, nudi sopstvena rješenja i preuzima odgovornost za mnoge razvojne, odnosno reformske procese u Crnoj Gori: „Pa smo tako u proteklom četvorogodišnjem periodu predano radili u prosvjeti, zdravstvu, životnoj sredini, socijalnoj zaštiti, kulturi, lokalnoj upravi i brojnim drugim oblastima, dok su se mnogi drugi bavili demagogijom i populizmom“.

„Izborni program Socijaldemokrata potvrđuje našu ideološku orjentaciju partije moderne ljevice. Najvećim dijelom je fokusiran na ekonomska pitanja u okviru kojih smo se posebno bavili pravednom poreskom politikom, ravnomjernim regionalnim razvojem, poljoprivredom i drvopreradom, podrsticajima za mikro, mali i srednji biznis, energetikom i turizmom. Obuhvaćeni su i obrazovanje, zdravstvo, socijalna politika, te zelena politika, kao nešto što je dugoročno važno pitanje“, istakla je Blagojević.

Kako je kazala Blagojević Socijaldemokrate su se u programu bavile i marginalizovanim društvenim grupama, ali i mladima kao najvećim resursom našeg društva, dok  se jedan dio programa odnosi na spoljnu politiku i regionalnu saradnju. „Kao civilizovani, pristojni i prije svega realni ljudi, znamo da su naši građani siti krupnih riječi i ispraznih floksula, i da zahtijevaju konkretno djelovanje od kojeg će obezbijediti egzistenciju za sebe i porodicu. Upravo su svima nama ekonomska pitanja, poveznica, zato što sve građanke i građani Crne Gore bilo kojoj društvenoj grupi pripadali žele da žive pristojno i udobno od svog rada.“

„Mi u SD-u imamo i kredibilitet da govorimo o ovim takozvanim “običnim” temama zato što smo u prethodne četiri godine pokazali da predlažemo konkretna rješenja i da smo vrijedno radili i postizali konkretne rezultate u oblastima za koje smo bili zaduženi“, rekla je Blagojević.

Porodični biznis je nešto što treba biti izvor nove vrijednosti, kazala je Blagojević, s obzirom na to da veliki broj firmi u Crnoj Gori posluje upravo na način da su članovi porodice uključeni u njih, posebno ako govorimo o firmama koje se bave turizmom, zatim one koje se nalaze na sjeveru i bave se poljoprivredom i turizmom.

Ono za šta će se Socijaldemokrate zalagati u narednom peroidu, kako je istakla, jeste pokrivanje dijela kamatnih stopa od strane resornih organa državne uprave ili jedinica lokalne samouprave u kreditima za razvoj zanatskih porodičnih biznisa. 

Prema njenim riječima veoma važna tema koja se tiče velikog broja ljudi u Crnoj Gori kada govorimo o više od 50 odsto stanovištva, jesu žene i žensko preduzetništvo.

„Znamo da je osnovni izazov sa kojim se žene preduzetnice u Crnoj Gori suočavaju nedostatak kolaterala kada žele da pokrenu svoj biznis, zbog toga što najveći dio imovine nije u vlasništvu žena. Ono što mi predlažemo i za šta ćemo se zalagati u narednom periodu jeste da se osnuje Garantni fond kako bi se obezbijedio kolateral za biznis planove žena preduzetnica koji se budu pokazali kao najadekvatniji“, kazala je Blagojević.

Upravo Mi građani koji pošteno i posvećeno radimo, Mi žene, Mi mali preduzetnici, Mi socijalni preduzetnici, a ima nas mnogo, Odlučujemo.