Brajović: Najporaznije što je Leposavić dobijao čestitke iz Vlade i Skupštine

Najopasnija činjenica u vezi sa negiranjem genocida ministra Leposavića jeste da je, kako je i sam rekao, za takav stav uveliko dobijao čestitke i iz Vlade i iz Skupštine, poručio je danas predsjednik Socijaldemokrata Ivan Brajović, tokom rasprave o smjeni Leposavića. Potpredsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović zatražio je ostavku premijera jer, kako kaže, premijer je taj koji je i postavio Leposavića na jednu od najodgovornijih pozicija u Vladi, a danas ga smjenjuje sa opozicijom uz samo četiri glasa iz parlamentarne većine, što dovoljno govori o statusu i autoritetu premijera. Obojica su istakli da za Socijaldemokrate smjena Leposavića nema alternativu.

Kako je istakao Brajović, „Ne postoji evropski parlament u kome nema snažno desnih snaga, sa stavovima koje većina ne prihvata, ali u Crnoj Gori je riječ o najvećem klubu u vladajućoj većini, što je poražavajuće”. On je dodao da niko nikad nije rekao da je čitav narod ili država zločinački ili genocidan, kao i da niko nema problema sa time da se svi zločini osude, ali se na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata ništa ne može porediti sa Srebrenicom, zbog čega je i potrebno jasno određenje po ovom pitanju. Na kraju je podsjetio na stav Glavnog tužioca Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Bramerca da „poricanje i glorifikacija zločina su posljednji stepen genocida“, te da to misli čitava međunarodna zajednica.

Šehović je u svom izlaganju naglasio da je Leposavić jedini ministar pravde u civilizovanoj Evropi koji ne priznaje genocid u Srebrenici niti odluke međunarodnih sudova pod okriljem UN. Takođe, rekao je da je Leposavić jedini ministar ljudskih i manjinskih prava koji, umjesto da doprinosi smanjivanju tenzija, on ih podgrijava i poigrava se kroz svoj stav sa najintimnijim osjećanjima građana, posebno manjinskih naroda, te da kao takav ne može da bude na iole odgovornijoj poziciji, a ne na poziciji ministra pravde. „Vi predsjedniče Vlade zato treba da podnesete ostavku. Jer, ministar Leposavić nije sam došao tu nego ste ga vi predložili, a pritom ga sad smjenjujete sa opozicijom i samo četiri glasa koji dolaze iz reda parlamentarne većine. A jos veći razlog da podnese ostavku će premijer imati ukoliko Leposavić ne bude smijenjen”, zaključio je Šehović.