BRAJOVIĆ: PARLAMENT MJESTO ZA RAZGOVOR, A NE UCJENE

“Crnogorski parlament –  osim što mora biti hram demokratije, treba da bude i mjesto gdje se otvaraju teme od značaja za društvo, pa i onda kada su teške. Zato smo mi u Socijaldemokratama uvijek insistirali da Parlament ostane mjesto razgovora, čak i kad se naše razlike čine nepremostivim. To je uloga ozbiljnog zakonodavnog doma, a mi ne pristajemo ni na što manje”, poručio je danas predsjednik Parlamenta i predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore.

U gotovo nikad kompleksnijem ambijentu, donijet je čitav set zakonskih rješenja i odluka usmjerenih na razvoj cjelokupšnog društva, bolji položaj zaposlenih, afirmaciju ljudskih prava, unaprjeđenje poslovnog ambijenta, dalji razvoj ekonomije, ali i jačanje multietičnosti, kao naše temeljne vrijednosti.

Otvorili smo zajedno i zatvorili mnoge neizmjerno važne državotvorne teme, među kojima i one istorijske, poput članstva u NATO i Rezolucije o Podgoričkoj skupštini. Podrškom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti i Zakonu o životnom partnerstvu lica istog pola, pokazali smo da gradimo državu jednakih vjerskih, etničkih, kulturnih, građanskih i seksualnih prava, ne narušavajući prava drugih.

Ubrzali smo procedure stavljanja akata na dnevni red, tako da zakoni ne “stoje u fioci” kako bi predstavljali mehanizam za ucjenjivanje, što je nekad nažalost bio slučaj.

Skupština Crne Gore je već nekoliko godina zaredom prepoznata kao najotvoreniji parlament u regionu. Uživa i značajan međunarodni ugled o čemu, pored mnogih drugih, svjedoči i prva posjeta predsjednika evropskog parlamenta.

Mi, Socijaldemokrate, učinili smo sve da kroz sopstveno djelovanje i na ličnom primjeru pokažemo da se o socijaldemokratiji ne samo priča, već da se ona živi.