BRAJOVIĆ: PRED SOCIJALDEMOKRATAMA SU NOVI USPJESI

Predsjednik Socijaldemokrata Ivan Brajović, nakon zaokruženog šestogodišnjeg perioda uspješnog vođenja Partije, najavio je da se neće kandidovati za tu poziciju na predstojećem Kongresu, koji se planira održati 31. januara 2022. godine. Brajović je o toj odluci na zajedničkom sastanku  nedavno informisao Predsjedništvo i predsjednike opštinskih odbora.

Naglasio je da je ponosan na sve dosadašnje učinke koje je Partija ostvarila, podsjetivši da je SD osnovan 2015. godine i da za nepunih šest godina od osnivanja ima podršku od gotovo 17 hiljada birača ostvarenu na parlamentarnim izborima, što je bolji rezultat za čak 35% u odnosu na prethodni nastup iz 2016. Takođe, posebno je istakao činjenicu da su Socijaldemokrate jedna od svega dvije partije u Crnoj Gori koje imaju odbornike u svim lokalnim parlamentima, kao i na to da su od 36 nastupa na različitim izborima od svog osnivanja u gotovo 80% slučajeva nastupali samostalno.

„Međutim, upravo sam ja insistirao da u Statutu partije prilikom osnivanja unesemo odredbu da predsjednik Partije ne može na toj poziciji biti duže od dva uzastopna mandata, odnosno maksimalno 8 godina, čime smo vjerujem napravili važan demokratski iskorak u emancipaciji političke scene u Crnoj Gori. Zbog toga sam između ostalog odlučio da bi bilo necjelishodno da eventualno započnem nakon 6 godina od osnivanja novi nepotpuni mandat na funkciji predsjednika. Naravno, bez obzira što nam ostvareni partijski rezultati u prethodnom periodu mogu služiti na ponos, zbog čega sam kao prvi među jednakima veoma zadovoljan, procijenio sam i da nakon uspješno završene i zaokružene jedne stranice našeg političkog djelovanja, novo vrijeme, kojem nažalost svjedočimo, zahtijeva novu energiju i moguće drugačiji pristup politici. Potpuno sam uvjeren da će spoj mladosti i iskustva, energičnosti i znanja trasirati put ka novim uspjesima Socijaldemokrata.

U prethodnom periodu bio sam jedan od onih građanski orjentisanih političara koji su dali puni doprinos istorijski važnoj obnovi nezavisnosti Crne Gore, stvaranju pretpostavki za državno zaokruživanje i njenu ekonomsku samodovoljnost, ali i ispravnom odabiru spoljnopolitičkih prioriteta krunisanih članstvom u NATO-u, kao istinskim civilizacijskim dostugnućem ovog društva. Ali, Crna Gora je danas na drugoj vrsti prekretnice: čuvanju temeljnih vrijednosti te nezavisnosti i samosvjesnosti, a to su vrijednosti građanske, multivjerske, multietničke, sekularne, evropske i evroatlanske Crne Gore na kojima ona mora da počiva, što sve skupa u konačnom jeste, ili bi makar trebala da bude odgovornost svih, a prije svega novih generacija političara i intelektualnih elita.

Stoga mi u Socijaldemokratama znamo da kažemo da je Crna Gora na prekretnici, ali ne na onoj gdje postoji rizik da nestane, već na onoj gdje ona mora bez gorčine nekih prethodnih vremena, dosljedno i bezkompromisno potvrditi superiornost građanske misli i superiornost građanske i neostrašćene državotvorne politike. Drugim riječima: savremena Crna Gora, čiju suverenost niko više neće moći i smjeti osporiti, sad se „bori“ sa povampirenim nacionalizmom iz prethodnih decenija.

Odnosno, sad je na sceni borba vrijednosti i snaga: progresivnih na jednoj strani i regresivnih na drugoj. Ona se više ne zasniva na formalno pravnim koracima poput nezavisnosti ili utemeljenja evropskog i evroatlanskog puta, jer je taj posao već za nama, i trenutna vlast zna da te korake nikad neće moći ili smjeti poništiti, mada bi neki od njih željeli. Zato se ova nova, ali ništa manje važna borba, zasniva sad prije svega na stvaranju društvenog ambijenta u kome će biti prezren svaki oblik agresije i šovinizma, i društvene atmosfere u kojoj neće biti potrebno da se iznova dokazuju elementarne ljudske i civilizacijske vrijednosti poput antifašizma, jer će one biti dio gotovo svakog građanina ove zemlje.

Za tako nešto potreban je inovirani pristup i vizija kroz zajedničko djelovanje svih dobronamjernih. Prvi sam u Skupštini Crne Gore poslije izbora 30. avgusta prošle godine, govorio o neophodnosti stvaranja najšireg saveza za Crnu Goru. Samo tako lišeni svih sujeta i međusobnih prepucavanja možemo Crnu Goru brzo vratiti na njen građanski, sekularni, evropski put.

Period do Kongresa će se iskoristiti za sveobuhvatnu unutar partijsku raspravu o programu, statutu, kadrovskoj politici…

Članstvo Socijaldemokrata je od svojih početaka baštinilo antinacionalističku, antifašističku, državotvornu politiku, bez milimetra odstupanja. Socijaldemokrate cijene postignute rezultate, a ne populističke parole. To znači da svaki naš član zna gdje je došao i gradi sebe upravo na tom moralnom kodeksu. To dobro znaju i mlade Socijaldemokrate. Zato upravo oni uz vjerujem značajan broj građanki i građana predstavljaju ogroman politički potencijal, koji će bez sumnje biti iskorišćen na pravi način. Oni su imali priliku da budu u manjoj ili većoj mjeri sudionici u procesu građenja države i institucija, ali i da uče i siguran sam i nauče mnogo od starijih. Zbog svega navedenog, unaprijed se radujem političkom i svakom drugom uspjehu SD-a sa novim ljudima na njegovom čelu, kojem ću kao i do sada davati puni doprinos, kako u Parlamentu tako i unutar Partije. Ali jednako tako i uspjehu proevropskih građanskih snaga kome ću svjedočiti i koji ću nastaviti da snažno podržavam.“