Canović: Deportovane bosansko-hercegovačke izbjeglice iz HN bile žrtve neljudskog i nemoralnog postupka onih koji su ih izručili

Danas sam prisustvovao obilježavanju 30. godina od deportacije bosansko-hercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore, i odao počast žrtvama ovog zločina.

Ljudi, koje su iz ratom zahvaćenog područja, utočiste i spas potražile u Crnoj Gori, nisu ga našle. Već su bili žrtve, neljudskog i nemoralnog postupka osoba koje su ih izručile dželatu na oltar. 

Crna Gora je tog maja 1992. civilizacijski poklekla. Obaveza Države je da zločince za svoja nedjela adekvatno sankcioniše, kako bi pravda bila zadovoljena a porodicama stradalih bar malo olakšala bol.

Crnogorska policija je u maju 1992. godine nezakonito uhapsila najmanje 66 izbjeglica iz BiH, uglavnom Muslimana, i isporučila ih vojsci bosanskih Srba u BiH, koja je većinu likvidirala. Samo 12 je uspjelo da preživi u koncentracionim logorima. Deportovano je i najmanje 33 izbjeglica srpske nacionalnosti radi prinudne mobilizacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *