Čelanović: Ako SNP treba da vedri i oblači novom vladom, bolje da stara nije ni padala

Partija koja je bila najvjerniji sljedbenik retrogradne politike Slobodana Miloševića, koja za razliku od čitavog civilizovanog svijeta ni dan danas nije u stanju da kaže da je Rusija izvršila brutalnu vojnu agresiju na Ukrajinu, baš kao što ne može preko usta da prevali da je u Srebrenici pokolj 8000 nevinih duša bio genocid, sebe prikazuje snagom “pomirenja i reformi”, i još pritom umišlja da joj priprada da određuje koncept i političke prioritete nove vlade.

O njenom ideološkom profilu najbolje govori činjenica da se evo nedjeljama ubi pravdajući se, da ne kažemo izvinjavajući, zbog ulaska u… vladu koja bi trebala da ima epitet proevropske i pro-NATO. Nekome sa retrogradnim svejtonazorima, gotovo identičnim DF-ovim, dati da vedri i oblači u novoj vladi, značilo bi da je bolje bilo da Krivokapićeva nije ni padala!

Davati “pomiriteljsku” ulogu onima za koje su crnogorska nacija i jezik prvi put pomenute 1942. godine u okupiranoj Crnoj Gori; koji su organizovali proteste zbog priznanja nezavisnosti Kosova; onih koji su prijetili Krivokapićevoj vladi, pa ih po Skupštini nijesmo mogli naći kad se glasalo o nepovjerenju; i onih koji su u nova vladu ušli po nagovoru “velikog regionalnig igrača”, čitaj Aleksandra Vučića, jer je to “partija šaha odigrana za Srbiju, Republiku Srpsku i Kosovo”, znači obezbijediti još jednu turbulentnu političku godinu. Samo ovog puta, sa već jednom godinom iza nas koju su…. pojeli skakavci.

Teza da bi Vlada koja bi bila okupljena oko SNP-ovih programskih prioriteta bila evropska i evroatlantska realna je taman koliko i mantra zvanične Moskve da je ničim izazvana invazija i vojna okupacija Ukrajine izvedena da bi se spriječio rat.

Ponavljamo, SD je svjestan važnosti obezbjeđivanja kvalifikovane većine od 49 poslanika, spreman je da tom cilju pruži potreban doprinos, ali ne po svaku cijenu. Posebno ne ukoliko bi to podrazumijevalo da se proruski elementi u novoj Vladi, u predvorju drugog “hladnog rata”, šepure po bezbjednosnom, vanjskopolitičkom, vojnom, kao i sektorima prosvjete i kulture. Mada, ako ovako nastavi, SNP će sam sebe isključiti iz manjinske vlade. Uostalom, vlade nema bez podrške 35 poslanika državotvornih građanskih partija, a bez 5 poslanika SNP-a je i te kako može biti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *