Čelanović: Dođoh, vidjeh, unistih CEDIS – moto nove “oslobilačke” vlasti

Dođoh, vidjeh, uništih. Tako bi se moglo nazvati upravljanje CEDIS-om od strane nove oslobodilačke vlasti, koja je za svega godinu i po uspjela da od profitabilne, napravi gubitašku kompaniju sa desetomilionskim gubitkom!

Nestvarno je da monopolistička kompanija bude u minusu za samo godinu dana. Posebno kada znamo da je CEDIS poslovao u 2020. godini sa neto dobitkom od 770 hiljada eura, dok je u 2019. neto dobit bila 2,6 miliona eura. Da ne govorimo o nekoliko desetina miliona na računima koje je CEDIS imao u trenutku dolaska ekonomskih magova iz redova Demokrata!

No, računica je prosta: 400 novozaposlenih, uz prosječnu bruto platu od 1500 eura, daje jasano povećanje troškova CEDIS-a od 7,2 milona eura.
Kada na to dodamo toršak povećanja otkupa električne energije za pokrivanje gubitaka na mreži, a koji je direktno vezan za gašenje Kombinata aluminijuma, dolazimo do brojke od skoro 10 miliona eura minusa za nekad jednu od najboljih kompanija u Crnoj Gori.

I za kraj jedan besplatan savjet za Odbor direktora EPCG: saglasnot za prebacivanje sredstava se traži od svih akcionara na skupštini akcionara EPCG, a ne samo od većinskog akcionara, i to tajno!

O potencijalnoj državnoj pomoći, transfernim cijenama i mnogo čega drugog ćemo drugi put.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *