Čelanović: Formiranje Vlade na čelu sa Lekićem značilo bi kraj EU integracija Crne Gore

Formiranje 44. Vlade na čelu sa neustavnim mandatarom Miodragom Lekićem značilo bi, sasvim je jasno, kraj EU integracija Crne Gore, ocijenio je generalni sekretar SD-a, Miloš Čelanović.

Prema njegovim riječima, namjera 41 poslanika u Parlamentu da, na osnovu neustavnog zakona pokušaju formirati neustavnu Vladu unaprijed je, kako god se ovaj pokušaj urušavanja institucija završio, osuđena na propast.

“Vlada koja bi bila formirana kao posljedica ovog zakona, sasvim je jasno, ne bi imala nikakav legitimitet, ne samo na unutrašnjem, nego i na spoljašnjem planu. Tome u prilog govore, sada ne više poruke, nego upozorenja naših međunarodnih partnera koji su, svi do jednog, jedinstveni u stavu da bi izglasavanje Lekićeve Vlade izazvalo zamrzavanje pregovora sa EU”, kazao je Čelanović.

Služeći interesima Demokratskog fronta čije su aktivnosti u potpunosti koordinisane iz nama susjedne države, kako je naveo, svaki od 41. poslanika aktuelne većine snosiće posebnu odgovornost za satiranje institucija države Crne Gore, gaženje Ustava i stopiranje pregovora sa EU.

“Posljedice ovog posljednjeg, imajući u vidu da Crna Gora, kao zemlja kandidat, crpi ogromna sredstva iz EU fondova, osjetiće u relativno kratkom vremenskom periodu sve građanke i građani”, poručio je generalni sekretar SD-a.

On je kazao da su Socijaldemokrate Crne Gore, jedina politička partija koja, od 30. avgusta 2020. godine baštini kontinuitet borbe protiv Vlade Zdravka Krivokapića, nakon toga Vlade Dritana Abazovića i sada protiv eventualne Vlade Miodraga Lekića.

“Koristimo još jednu priliku da partije aktuelne većine pozovemo da odustanu od suludog, izolacionističkog nauma, da povuku iz pravnog prometa neustavni zakon o predsjedniku, te da dogovorimo datum vanrednih parlamentarnih izbora, a u međuvremenu, u okviru aktuelnog saziva Parlamenta, obezbijedimo potrebnu većinu i izaberemo svih 4 sudija Ustavnog suda”, zaključio je Čelanović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *