Čelanović: Jos jedna vesela Excel tabela Ministarsva ekonomskog razvoja

Da nam ova radna sedmica započne (kiselim) osmjehom pobrinuo se “ekspert” za ekonomiju,trurizam,rad i još ponešto.

Toliko sakupljenog znanja u jednoj tabeli koja je na nivou početnika informatičkog kursa!

Pa da krenemo redom:
-Veseli “ekspert” je svoje izlaganje o ekonomskom procvatu počeo izlaganjem o turizmu i poredjenjem ove godine sa 2020-om kada je cijeli svijet bio u potpunoj blokadi i turizma praktično nije ni bilo. Samo ste zaboravili rashodnu stranu ove sezone koja će kada se saberu troškovi zdravstvenog sektora koji je na koljenima,zagadjenja zivotne sredine,odrzavanja preopterecene putne infrastrukture,komunalnih djelatnosti i td. uveliko premašiti i ovih izmišljenih 700 mil. kojih nema ni na vidiku!
-Pohvalio se Milatović i povećanim izvozom za 35mil. eura,a opet zaboravio jednu kolonu u kojoj bi pisalo da je uvoz za isti period povećan za 135mil. eura. Suma sumarum,spoljno-trgovinski deficit je uvećan. Bravo eksperti!
-Ovaj “ekspert” nam je otvorio oči i sa suficitom u budžetu,transparentnom rashodnom stranom bužeta kao i sa pozitivnim efektima “programskog” budzeta.

E pa ovako stoje stvari…
Suficit u budzetu,gospodo ekperti,je nastao tako sto kapitalnih investicija nije bilo od kad ste se sastali! Rashodna strana u kapitalnom budžetu ove Vlade je 0. To znači da ekonomija (za koju ste Vi zaduženi) ne postoji.
O vašoj transparentnosti najbolje govore tajna zaduživanja i ugovori bez javnih poziva I tendera do kojih je mogu doći ni institucije i dobro organizovane nevladine organizacije,a kamoli gradjani koji bi po zakonu imali pravo na uvid.
Programski budzet ste usvojili u junu,a implementaciju počeli u julu I bili jedina Vlada u Evropi koja nije imala budžet do sedmog mjeseca. Time ste upropastili poljoprivredni sektor,uzdrmali zdravstvo i LOŠE pripremili turističku sezonu. Ovu sezonu su iznjeli turistički privrednici na svojim ledjima,a ne vi!

I za kraj,kada doživljavamo ekonomski preporod imao bi par pitanja: Žašto je broj nezaposlenih veći za 11000? Žašto cijene osnovnih životnih namirnica i nafnih derivata rastu ja sedmičnom nivou? Zbog čega nemamo nijednu direktnu stranu investiciju?

Nema odgovora na ova pitanja još par mjeseci,dok se ne razidjete i pustite Crnu Goru iz okova nesposobnosti! Ova Vlada mora pasti!