Čelanović: Nove mjere diskriminatorne, gdje ste bili ljetos?

Nove zdravstvene mjere, kojima  se, između ostalog, onima bez COVID potvrde zabranjuje ulaz u određene prehrambene prodavnice, su bez sumnje nezakonite, jer su diskriminatorne u odnosu na sve one koji ne mogu da se vakcinišu, na one koji su se vakcinisali prvom dozom ili će tek, a kojima se zabranjuje pristup najosnovnijim životnim namirnicama. Uostalom, zabranjuje se ulaz i svima ostalima
koji nijesu vakcinisani, iako je vakcinacija dobrovoljna. Dodatno, sve se dešava upravo onako kako smo i mi u Socijaldemokratama najavili prije par nedjelja: sad dolazi na naplatu potpuno žmurenje Instituta na nekontrolisanu sezonu i ulazak turista bez ikakvih kontrola, pa jedino ostaje da ih pitamo: A gdje ste ono bili do sad? To je saopštio Miloš Čelanović, predsjednik kotorskog odbora SD.

Dakle, nekontrolisanu sezonu, na koju je Institut dobio instrukcije iz Vlade da ćuti, sada plaćaju svi građani, i to tako što im se uskraćuje pristup osnovnim namirnicama. Šta je gospodo sa onima koji, iz određenih razloga, ne mogu da prime vakcinu? Šta je sa dojiljama i trudnicama koje takođe imaju dileme u vezi sa vakcinacijom? I u krajnjem, odakle vam uopšte pravo da preko njih i bilo koga drugog ko se nije vakcinisao, popravljate sopstveni “rejting” o vakcinaciji, i popravljate činjenicu da vam je kampanja o vakcinaciji bila izuzetno loša, onda kad je uopšte bilo?

Podsjećamo vas zato da ste, pri ograničavanju ljudskih prava, dužni da vodite računa o suštini prava koje se ograničava, važnosti svrhe ograničenja i njigovoj prirodi i obimu, te da vodite računa o tome da li postoji način da se svrha postigne manjim ograničenjem prava. Tako razmišljaju i time se vode ozbiljni stručnjaci. 

Ako nijeste sigurni gospodine Galiću, vi i oni koji su vam rekli da se ne oglašavate u toku sezone, prelistajte Ustav. Opušteno, uz jutarnju kafu, jer ste izgleda i ove mjere tako smišljali.