Čelanović: Platforma DF-a udaljava Crnu Goru od Evrope, alternativa je okupljanje progresivnih snaga

Platforma DF-a predstavlja politički manevar kojim ovaj politički subjekat pokušava zadržati pozicije koje je zauzeo “po dubini” i ojačati ih ministarskim mjestima. Ova platforma je guranje pod tepih najznačajnijih pitanja (problema) Crne Gore, ocijenio je predsjednik kotorskih Socijaldemokrata Miloš Čelanović.

Kako je dodao, u njoj nema pomena o EU integracijama i obavezama koje Crna Gora ima kao punopravna članica NATO alijanse.
“Jasno je da bi njome još više bio urušen Evro-Atlantski
kurs naše zemlje,kao što je jasno da bi usvajanjem ove platforme Crna Gora izgubila partnerski odnos koji je pažljivo gradjen kako sa EU,tako i sa SAD.”

On je dodao i da: “Nedavno,prije samo par dana je jasno rečeno ko ne može biti partner SAD. Pa valjda nema niko iluziju da ulaskom DF-a u Vladu (vjerovatno sa većinskim brojem resornih ministara jer su se odrekli Premijerskog mjesta), Crna Gora ne bi promjenila svoj spojno-politički kurs i urušila odnose sa nama najznačajnijim zapadnim partnerima. Ulazak Crne Gore u porodicu Evropskih zemalja i status pouzdanog NATO partnera nema alternativu.
Na kraju krajeva,ova platforma ne predstavlja izlazak iz političke i institucionalne krize,već naprotiv,produbljivanje iste. Čist pokušaj zadržavanja biračkog tijela pred pad Vlade i eventualne vanredna izbore.”

Čelanović je zaključio: “Alternativa je jasna – novo regrupisanje na političkoj sceni, okupljanje progresivnih istinski evropski orijetnisanih političkih i društvenih činilaca, te skretanje Crne Gore sa pogresnog antievropskog i anticivilizacijskog kolosjeka, kojim se krece poslednjih 12 mjeseci.”