Čelanović: Temeljni ugovor objavite sjutra, doveli ste javnost pred svršen čin

Temeljni ugovor biće, kako je najavio ministar pravde Kovač, potpisan do kraja narednog mjeseca, a građani još ni slova od te skoro usaglašene verzije nijesu vidjeli. Zato pozivamo premijera Abazovića koji je javnost sad doveo pred svršen čin, a dok je bio vicepremijer govorio kako bi on Ugovor učinio javnim, da isti sjutra objavi. U suprotnom, potvrdiće da govori neistine građanima toliko da to postaje nepristojno, kao i da tim ugovorom državni interes jeste ugrožen, budući da ne postoji drugi razlog da se on krije. 

Naime, ne postoji niti jedan racionalan razlog zbog kojeg bi se krio ugovor koji se potpisuje u ime grđana Crne Gore, osim ako ne ugrožava njihove interese. Drugo, ugovor mora biti objavljen bez odlaganja, jer u suprotnom neće biti dovoljno vremena da se kako stručna javnost, tako i svi građani, na vrijeme upoznaju sa istim, a što je samo nastavak Abazovićeve politike u prethodnoj vladi, u kojoj je simulirao transparentnost i javme rasprave, kojih nije bilo. Treće, nedopustivo je da država Crna Gora, odnosno oni koji je predstavljaju, potpisuju ovako osjetljive ugovore, a da u toku kompletnog procesa javnost ne samo ignorišu, već planski isključuju. Četvrto, potrebno je razmotriti da li ovaj ugovor treba da dobije na uvid i Skupština, zbog prirode Ugovora. 

I na kraju, a možda i najvažnije: poznato je da prethodni premijer Krivokapić nije mogao da usaglasi pojedine stavove i članove Ugovora sa SPC jer, kako je navedeno, isti su u koliziji sa crnogorskim propisima. Interesantno će biti vidjeti kako je ova vlada u rekordno kratkom roku ta pitanja riješla, kao i šta se dešava sa stavkama u kojima se pominjala vjeronauka u javnim školama, te procedure u slučaju da se protiv sveštenstva vodi krivični postupak. 

Upozoravamo Vladu da ćemo iskoristiti sva politička i pravna sredstva da ih spriječimo u mogućem naumu da iza leđa javnosti pregovaraju i prave svoje dilove. Pravna država se gospodo ne odnosi na političke protivnike, već i na vas. Na šta će vas, uostalom, građani brzo podsjetiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *