Čelanović: “Uglavnom neslobodna” Crna Gora!

Samozvani eksperti dobili još jednu ocjenu svog rada: Indeksom ekonomskih sloboda zauzeli smo “jaku” 103. poziciju od ukupno 177 zemalja. Pad za 23 mjesta u odnosu na predhodno istraživanje i ulazak u zonu neslobodnih ekonomija rezultat je ovog tandema eksperata u pokušaju.

Kako su im usta puna hvale o sebi samima očekujem neku veselu excel tabelu koja će nam objasniti da je ovo sjajan rezultat i da se od ovoga bolje moglo nije.

Zaboraviće da objasne “ekperti” kako to zapošljavaju i šakom i kapom, kako u državnoj upravi (koja je dobila ocjenu “preglomazna”) tako i u “oslobođenim” opštinama (zašto je takođe potrebna saglasnost ministarstva finansija ili ipak istaknutijeg eksperta ovog neprikosnovenog ekonomskog dvojca).

Zaboraviće vjerovatno u toj tabeli i kolonu sa rastom cijena goriva koje su dostigle rekordan nivo. Ali cijene goriva nisu usamljene, u stopu ih prate i cijene svih životnih namirnica uključujući i osnovne namirnice za život koje bi država trebalo da štiti odnosno da kontroliše njihov rast. Ali države nema već godinu i par mjeseci pa se dragi sugrađani prilagođavamo novonastalim okolnostima.

Da zaključim: Ekperti su nas pokušali ubijediti da je stigla sloboda, a mi dobili ocjenu “uglavnom neslobodna ekonomija”!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *