Čelanović: Vlada, sjedi 1!

Nedavno je na gostovanju u jednoj od televizijskih emisija u Crnoj Gori, premijer ocijenio svoj rad i rad svoje vlade “skromnom” četvorkom. O kakvom radu Vlade je riječ možda i najbolje govori to da je voditelj morao da naglasi da je intervju rađen u jutarnjim časovima, a ne direktno, jer nije siguran šta se sve može desiti od ujutro do emitovanja emisije!

Rad Vlade je takav da je, osim same Vlade, odnosno izvršne vlasti, blokiran rad i druge dvije grane vlasti – sudske i zakonodavne. Ovaj “ekpertski” tim je dakle doveo do potpune blokade države.

Rad Vlade je takav da u njoj sve vrvi od nepotizma, partijskog zapošljavanja i dovođenja nestručnih kadrova sa sumnjivim biografijama. Rad Vlade je takav da smo jedina država u Evropi koja nema budžet u junu mjesecu. Pa u svakoj normalnoj zemlji premijer i ministar finansija bi morali da podnesu ostavke, ali Crna Gora, izgleda tolerantnija, može da trpi više udaraca od drugih zemalja. Rad Vlade je takav da nemamo bukvalno nijedan novi započeti projekat, niti jednu novu direktnu investiciju, nijedno novo radno mjesto (a govorimo čak o 8000 izgubljenih radnih mjesta).

Ova Vlada radi tako “transparentno”, bez tendera, bez javnih nabavki, sa direktorskim bonusima od nekoliko desetina hiljada eura NAŠEG novca! Direktor kompanije ToMontenegro dobija bonus ako poleti avion. Pa nije on direktor Željeznica CG nego aviokompanije čiji avion mora da poleti!

U Vladi se ogleda i pravi timski rad. Ministre su počeli da napuštaju državni sekretari i generalni sekretari ministarstava odnosno najbliži saradnici, pa nam Vlada sve vise liči na dječiju pjesmicu “Deset ljutih gusara”, u kojoj je Crna Gora dovedena na granicu izdržljivosti, na granicu koja ne smije biti pređena.

Zbog svega ovoga (a i mnogo čega drugog) ja bih ipak završio malo oštrijom ocjenom rada Vlade i oštrijim riječima starih profesora iz srednjoškolskih dana: ”Vlada, sjedi 1!”