Čirgić: Diplomski rad Milojka Spajića – Evropa sad 2 će stvoriti državu socijalnih slučajeva i ekstremno bogatih pojedinaca

Funkcioner SD-a i nekadašnji direktor FZO-a Sead Čirgić smatra da će program Evropa sad 2 budućeg premijera Milojka Spajića, od Crne Gore stvoriti državu socijalnih slučajeva i ekstremno bogatih pojedinaca.

Čirgić za CdM kaže da ekspoze budućeg premijera Spajića koji nas kao turoperator šeta na putovanje snova od Skandinavije preko Švajcarske do Singapura liči na diplomski rad u kojem uzima najbogatije i najuređenije sisteme svijeta kao primjer kakva bi Crna Gora trebala biti.

“A ko ne bi želio živjeti kao građani najbogatijih država? Eto takva bi Crna Gora trebala postati za njegova mandata, tako je opisana u ekspozeu. I tu nema zamjerki, ali ne piše kakva je ekonomska podloga za realizaciju navedenog plana aktivnosti. Koliko novca je ukupno potrebno za realizaciju predstavljenih planova? Koliko od toga ćemo obezbijediti iz realnih prihoda, a koliko iz zaduženja? Koliki je projektovani GDP za takvo nešto i koliko to pretpostavlja prosječnu godišnju stopu ekonomskog rasta za mandata?”, pita Čirgić.

Kako dodaje, kada bi znali odgovore na ova pitanja lako bi došli do odgovora je li diplomski rad Spajića dobio prelaznu ocjenu.

Čirgić smatra da, uz niz kontradiktornosti samog ekspozea posebnu u dijelu finansija, dvije stvari mogu jasno da se očitaju. Jedna da je neophodno zaduženje (ne znamo koliko) i druga da će ići rezovi ili kako se to lijepo kaže reforma u oblasti socijalne politike, što je već ranije najavio kroz ukidanje doprinosa za PIO.

“Treba reći da se reforma penzionog sistema može raditi ne dirajući stope doprinosa, ali ti doprinosi su za Spajića osnov budućeg vještačkog povećanja zarada zbog čega se i ide na njihovo ukidanje. Rekao bih da je to vidljiva suština cijeloga programa uz ono što se ne vidi kroz program poreskih reformi, a koje će siguran sam donijeti veće stope PDV-a”, ističe Čirgić.

Iako, kako naglašava, nije kroz ekspoze pomenuto vjeruje da će Spajić ispuniti obećanje dato građanima vezano za veće zarade i penzije, što svakako treba da raduje.

Ipak, upozorava da je pitanje koja je cijena toga, hoće li građani zaista imati bolji standard, jer vjeruje da je osnov toga novo zaduženje i ukidanje doprinosa za PIO.

“Jasno je kako je Spajić zamislio program Evropa 2. Naime, bruto zarade prevešće u neto uz neznatno smanjenje poreskog opterećenje poslodavaca i eto većih zarada. Sadašnjih 780 eura preko noći će biti 1000 eura, i ispunjeno obećanje. Iz inflatornog talasa zbog veće potrošnje, veće stope PDV-a, a time i veće naplate poreza pretpostavlja Spajić i griješi da će moći da obezbijedi sredstva za isplatu penzija i njihovo povećanje, ali ima odriješene ruke da se zadužuje. Ministarstvo finansija će samo za penzioni i zdravstveni fond trebati da obezbijedi oko milijardu eura iz poreza”, navodi Čirgić.

Upozorava da ono što građani još uvijek ne vide je drugi dio te priče, a to je da će oni sami obezbijediti tih milijardu eura iz drugog džepa.

Naime, napominje Čirgić, uz uvećane zarade građani će sami određivati ukoliko zakonom ne bude regulisano koliko će odvajati za penzioni fond koji više ne mora biti državni.

“Osim toga kako je sasvim izvjesno da ni zdravstveni sistem nema dovoljno sredstava za nesmetano funkcionisanje računajte da ćemo sjutra birati sami zdravstveni paket koji ćemo moći da platimo, odnosno liječićemo se onoliko koliko budemo platežno sposobni. U oba slučaja slabi se javni u korist privatnog sektora i društvo se uvodi u zonu socijalne nesigurnosti. Dakle, povećanja zarada iz doprinosa u suštini znače da ono što smo izdvajali putem doprinosa iz bruto zarade sada ćemo izdvajati sami iz neto zarada ukoliko želimo da ostvarimo penziju i sjutra zdravstvenu zaštitu”, navodi on.

Kako ocjenjuje, formalno imamo veće zarade, suštinski iste ili manje, jer jednostavno nema većih zarada bez ekonomskog rasta.

“Uz to ekonomija će slabiti zbog sve većeg i najavljenog zaduženja, a koje procjenjujem neće biti manje od tri milijarde eura za mandata Spajića, jer će najveći dio zaduženja ići za tekuću potrošnju iako se drugačije najavljuje”, ističe on.

To je, kako kaže, izgleda suština najavljene reforme i povećanja zarada.

“Ovaj program će dakle umjesto izgradnje države socijalne sigurnosti i pravde izgraditi državu socijalnih slučajeva i ekstremno bogatih pojedinaca. Takođe, vještačko uvećanje zarada dovešće do značajno veće inflacije u odnosu na prosjek eurozone, što i sada imamo kao rezultat Evrope sad 1, gašenje malih preduzeća, otpuštanje radnika, veći obim sive ekonomije, pritisak za zapošljenje u organima javne uprave. Na kraju, želim Spajiću uspješan rad i da ostvari zacrtane ciljeve iz ekspozea, a da sam ja u krivu”, zaključio je Čirgić u izjavi za CdM.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *