Drugi Kongres Socijaldemokrata 2022.

Damir Šehović izabran je za novog predsjednika Socijaldemokrata (SD) Crne Gore, na drugom kongresu partije. Na kongresu je saopšteno da je Šehovića podržalo 437 delegata, odnosno 98,9 odsto. Ukupno su glasala 442 delegata, a pored predsjednika izabran je i Glavni odbor partije, u kojem je, kako je rečeno, skoro 50 odsto novih ljudi i 30 odsto žena. Izabrani su i članovi Statutarne komisije i Nadzornog odbora komisije, usvojen izvještaj o radu, statut i novi program. Šehović je rekao da mu ovo mjesto daje mogućnost ne samo promjene u partiji nego i društvene, koje su na tako potrebne.

“Dobar dio nerazumijevanja je proizvod iskrivljenih svjetonazora i davno prevaziđenih retrogradnih politika na kojima i danas želi da se profitira. Moramo razumjeti da Crna Gora nijesu političari, već ljudi…Loša politika nas uvlači u još gore – lažne matrice, a sopstvene oči i iskustvo suprotno tome govore istinu. Crna Gora treba novi konsenzus i kompromis. Zaista treba da se okupi, ali ne u nacionalne torove, nego oko građanskih i evropskih vrijednosti. Oko vrijednosti koje jačaju, a ne onih koji slabe njen identitet. Treba nam evropska, a ne epska Crna Gora”, rekao je Šehović.

Kazao je da Crna Gora mora da se mijenja, ali ne smije se rušiti pod izgovorom promjena. “Crnoj Gori možda treba promjena sistema vladanja, možda čak i demontaža sistema vladanja, ali zasigurno ne i države i njenih temeljnih vrijednosti”, poručio je novi predsjednik SD.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *