ĐUKANOVIĆ: UVESTI DRUŠTVENO STANOVANJE I PROŠIRITI DJEČIJI DODATAK

Socijaldemokrate poručuju – “Slobodni i ravnopravni

Jedan od predloga programa Socijaldemokrata jeste reforma socijalnog stanovanja sa ciljem njegovog pretvaranja u održivo društveno stanovanje, saopštila je danas Budimirka Đukanović kandidatkinja na listi “Socijaldemokrate – Ivan Brajović – Mi odlučujemo DOSLJEDNO“. To bi značilo uvećanje fonda stanova u državnom vlasništvu, koje bi građani mogli da iznajme i plaćaju u skladu sa svojim ekonomskim mogućnostima, sa ciljem njegovog pretvaranja u održivo društveno stanovanje.

Poseban akcenat u Programu stavlja se na uslugu „predaha roditeljstvu“, za roditelje djece sa smetnjama i teškoćama u razvoju. Socijaldemokrate  u ovoj oblasti naročito ističu omogućavanje prava na dječiji dodatak za svu djecu iz porodica čija su primanja ispod određenog nivoa po članu domaćinstva.

Ona je istakla da će se Socijaldemokrate pored unapređenja i osavremenjavanja postojećih socijalnih programa, zalagati i za povećanje minimalne penzije na najmanje 80% minimalne zarade i uvođenje socijalnih penzija za sve građane starije od 67 godina koji su bez primanja. “Takođe, Socijaldemokrate se zalažu za otvaranje novih domova za stare uz unapređenje usluge pomoći u kući za starije.” Ona je dodala da Socijaldemokrate u izbornom programu navode i subvencioniranje gradskog i međugradskog prevoza za penzionere, kao jedan vid podrške ovoj kategoriji stanovništva. 

Dodatno, jedna od mjera Programa Socijaldemokrata jeste i usluga pomoći u kući za osobe sa invaliditetom.

“Rezultat svega treba da bude Crna Gora kao društvo slobodnih, ravnopravnih i kreativnih ljudi, koji žive bez straha od diskriminacije po bilo kom osnovu i bez straha za svoje osnovne egzistencijalne potrebe”, zaključila je Đukanović.