FŽ SDCG: ,,Neću ružu, hoću mir u svijetu”

Forum žena Socijaldemokrata Crne Gore je održao sastanak danas sa predstavnicama Crvenog krsta Crne Gore u susret Međunarodnom danu žena, u želji da pokaže solidarnost i podršku prvenstveno ženama u Ukrajini.

Na sastanku simboličnog naziva ’’Neću ružu, hoću mir u svijetu’’, predsjednica Foruma žena Socijaldemokrata Crne Gore mr Ivana Raščanin Radićević je istakla da se oružanim napadom Rusije na Ukrajinu, uzdrmao čitav svijet i da prijeti da ugrozi temeljne principe demokratije , te da generalno oružani sukobi predstavljaju masovno negiranje osnovnih ljudskih prava. Pravo na život je danas ugroženo, dok su žene pogođene na specifične načine: kao učesnice u sukobima u odbrani svoje zemlje, kao jedine starateljke i hraniteljke svojih porodica i domaćinstava, kao izbjeglice i raseljena lica. Apelovala je i da sva komercijalna obilježavanja Međunarodnog dana žena i populističko zastupanje prava žena širom svijeta, mora biti zaustavljeno. Danas mi Socijaldemokratkinje solidarno i odvažno kažemo da nećemo ruže,hoćemo prava za sve žene širom svijeta,a prava nema bez mira,kao što i demokratije i napretka nema bez prava na izbor.

Generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore Jelena Dubak je prenijela iskustva Ukrajinki koje su izbjegle u Crnu Goru, te istakla da su u ratnim dešavanjima žene izložene specifičnim, dodatnim teškoćama, jer pored nedostataka bezbjednosti,  ograničenja u kretanju uz istovremeno otežan pristup institucijama zaštite, one mogu biti izložene raznim oblicima nasilja,a prvenstveno silovanju u ratu. Istakla je i poteškoće sa kojima se suočavaju u pružanju podrške građanima i građankama Ukrajine koji se trenutno nalaze u Crnoj Gori, kao i poteškoćama dostavljanja prikupljene humanitarne pomoći.
Razumjevši takvu situaciju, Socijaldemokrate su se odlučile za novčani prilog koji je uplaćen na račun Crvenog krsta, a namijenjen Ukrajini, a sastanak je iskorišten i za dogovor oko daljih koraka u pružanju podrške ukrajinskom narodu, s obzirom da se očekuje veći priliv izbjeglica u narednom periodu. Takođe, potencirana je i važnost učestvovanja žena u pregovorima za rješavanje konflikata i ratnih sukoba, te osnaživanje žena za učestvovanje u mirovnim misijama.

Pored Ivane Raščanin Radičević, sastanku su prisustvovale i Irma Nišić – direktorica SD-a, Vesna Raičević – predsjednica Foruma žena SD Podgorice i Olga Kaluđerović – članica Foruma žena SD Podgorice. U ime Crvenog krsta pored generalne sekretarke prisustvovale su i  Snežana Radenović i Tanja Đurović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *