INTERVJU/ Lekić: Nova vlast ima više ministara nego poslanika
  1. Mandatar za sastav 43. Vlade Crne Gore i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović kazao je predstavljajući koncept buduće vlade da očekuje podršku 46 poslanika jer nijesu uspjeli da dođu do 49. Kakav je vaš stav oko toga što ipak nema podrške od 49 poslanika?

Naš stav, primarno oko Vlade Dritana Abazovića, odnosno Vladimira Jokovića, je sasvim jasan – takva Vlada, koja ozbiljno pretenduje da bude gora i štetnija od Vlade Zdravka Krivokapića, nema podršku Socijaldemokrata, uprkos pokušajima trgovine funkcijama za naša 3 glasa u Parlamentu.

Činjenica da u Skupštini, nakon dugotrajnih, iscrpnih pregovora i ovoliko izgubljenog vremena, nemamo kvalifikovanu tropetinsku većinu, govori samo o tome da je koncept manjinske Vlade i prije njenog formiranja, priča koja neće, na žalost svih dobronamjernih građana, biti uspješna.Podsjetiću da su upravo iz URA-e iznosili stavove da je podrška 49 poslanika najvažnija, a da je sve drugo manje bitno. Izgleda su, ipak, bitnije funkcije.

Sve ovo znači da ćemo imati najglomazniju Vladu do sad, sa čak 20 ministara, što je više od broja poslanika – 16, koji imaju partije koje će participirati u Vladi. Istovremeno, nećemo imati ono što je bila suština – dogovor o deblokiradi brojnih institucija.

  1. Vaša partija je pozvana da participira u ovoj vladi, ali ste vi to odbili. Koja tačno mjesta su vam nuđena?

Socijaldemokrate su odbile da participiraju u Vladi jer sa dijelom njenih konstituenata nijesmo mogli postići dogovor oko elementarnih principa koje smo, na samom početku pregovora, jasno postavili i naveli kao uslov da budemo dio manjinske Vlade. Izbjegavajući razgovor o principima, sa nama se pokušavalo trgovati funkcijama.

Dio razgovora bila su razna ministarstva, koja su se mijenjala iz dana u dan, a nuđena su rukovodeća mjesta u najvećim državnim kompanijama poput EPCG, CEDIS-a… Sve te ponude smo odbili, vraćajući priču na principe oko kojih se nijesmo mogli dogovoriti.

Ukratko, za nas je neprihvatljivo da anti-NATO i proruski orijentisana partija ima mjesto predsjednika Skupštine u državi koja je članica NATO alijanse, kao i da se takvoj parti dodijeli dominantna uloga u novoj Vladi i neki od ključnih resora. Nelogičnost ovakvog rjršenja posebno se vidi u tome što predsjednik Skupštine ima i veto u Savjetu za bezbjednost i odbranu, ali i u činjenici da baš sada, kada se zbog nemilih dešavanja u Ukrajini vidi važnost kolektivnog sistema bezbjednosti, mi na čelo Skupšine dovodimo nekoga ko je protiv tog bezbjednosnog sistema.

  1. Naveli ste da je ova vlada trgovina funkcijama, kao i državnim interesima.  Šta ste tačno podrazumijevali pod ovim navodima?

Ova Vlada je zapravo plod trgovine funkcijama, na šta nas najbolje upućuje najavljeni broj ministara i potpredsjednika, čime se nastavlja i uvećanje administracije.

Ako bismo se malo prisjetili, pa i potražili, da li bismo našli jedni jedinu izjavu konstituenata te Vlade vezanu za ekonomska pitanja, životni standard građana, socijalu…? Da li smo imali priliku da čujemo ili vidimo koja je vizija razvoja te Vlade? Naravno da ne. Kompletan proces pregovora protekao je u atmosferi ucjena ko i koje mjesto može dobiti, kao i kome će se i kojim mjestom nešto kompenzovati.

Zbog te trgovine mi danas imamo pogažen sporazum koji su potpisali poslanici opozicionih partija (njih 39), a kojim se za odluke od velikog značaja, poput ugovora sa SPC, Open Balkana, popisa stanovništva, odlučuje konsenzusom svih konstituenata Vlade.

Zato danas, za razliku od tog sporazuma, imamo novi, a javnost još uvijek nije načisto sa tim da li on podrazumijeva kvalifikovanu ili prostu većinu, niti šta bi ta kvalifikovana većina trebalo da podrazumijeva. Da sumiram, na kraju smo dobili sporazum čiji je cilj bio ne sporazumijevanje oko najvažbijih i tema, već njihovo zaobilaženje.

  1. U prethodnom periodu vlade Zdravka Krivokapića, kao i u onom gdje ste i vi bili na vlasti zajedno sa DPS-om ljudi su većinski zapošljavani bez ikakvog konkursa, a oni koji nemaju vezu (partijsku, porodičnu, političku ) ostajali su bez posla. Hoće li se prema vašem mišljenju ovakav način zapošljavanja ikada promijeniti u Crnoj Gori?

Iako su u mandatu Vlada u kojima su participirale Socijaldemokrate zaposlenja sprovođena po zakonu, nesumnjivo jeste bilo propusta. No upravo novo rukovodstvo partije radi na tome da promijeni percepciju javnosti tamo gdje je ona bila pogrešna, ili pak da eliminiše realne greške iz prošlosti, kojih je svakako bilo, kao i uvijek kad se radi puno.

S druge strane, period mandata Vlade Zdravka Krivokapića obilježila su drastična kršenja zakona, ogroman broj nezakonitih zaposlenja, koja traju i sad, za vrijeme tehbičkog mandata. Prosto, prethodnih godinu ipo dana apsolutno nikakva pravila nijesu važila. Govorimo o ljudima koji su zapošljavali ne desetine, nego stotine i stotine građana u samo jednoj kompaniji. Takvim pristupom su, gotovo svaku kompaniju kojom su upravljali, doveli na ivicu opstanka.

Kad sve svedemo, nakon 30. avgusta korišćena je potpuno matrica u ponašanju kao ona koja je decenijama unazad bila kritikovana. Zato je svaki dalji razgovor na tu temu, možda i bespredmetan.

  1. Vi ste isticali i da je loše da SNP bude dio vlasti. Oni su s druge strane jedini predstavnici srpskog naroda u novoj vladi, koja će izvjesno, biti formirana, kojeg je, prema poslednjem popisu oko 30 odsto u Crnoj Gori. Kako vidite vašu partiju u budućoj političkoj sceni Crne Gore?

Socijaldemokrate nikad nijesu isticale da je loše da SNP bude dio vlasti. Naprotiv, za razliku od nekih učesnika u manjinskoj Vladi, mi smo imali afirmativan stav po pitanju učešća SNP-a u Vladi. Ali ne na način da SNP određuje uslove i da se politika Vlade prilagođava SNP-u, već da se SNP prilagodi politici 44 poslanika opozicije i GP URA. To se, nažalost, nije dogodilo, mi dobijamo Vladu Vladimira Jokovića koja će raditi u službi političke agende SNP-a i to je za nas neprihvatljivo.

Što se Socijaldemokrata tiče, mi ćemo, kao što smo do sad bili ozbiljna opozicija Vladi Zdravka Krivokapića, nastaviti da budemo ozbiljna opozicija Vladi Vladimira Jokovića, a “zli jezici” bi možda rekli i vladi Aleksandra Vučića. Jer ovako formiranu Vladu ne podržava makar 2/3 građana Crne Gore. Saslušaćemo šta oni imaju da kažu i beskompromisno ćemo se boriti za njihove i interese države.

  1. Kako komentarišete cjepkanje izbornog procesa u junu i to što će početak turističke sezone obilježiti lokalni izbori?

Što se lokalnih izbora u junu tiče, oni su zakazani u skladu sa zakonom i propisanim rokovima. Naš stav oko toga je sasvim jasan – Socijaldemokrate su svakako spremne za izborni proces, a svi lokalni izbori u jednom danu jesu najbolje rješenje za Crnu Goru.

Sve ostalo je veoma zamorno i za građane, i za administraciju, i za političare koji se, umjesto da rade u interesu građanki i građana, konstantno nalaze u predizbornom režimu rada.

Dan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *