INTERVJU/ Šehović: Ako u Skupštini nema broja 49, manjinska vlada služi samo SNP-u i podjeli funkcija

Predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore Damir Šehović u intervjuu portalu CdM govori o formiranju manjinske vlade. Šehović postavlja pitanje – čemu manjinska vlada ako neće garantovati uklanjanje blokade sa ključnih procesa za koju je potrebna podrška 49 poslanika u parlamentu koju mandatar nije obezbijedio.

Jasno poručuje – ako je mandatar već spreman da izgubi kvalifikovanu većinu u parlamentu od 49 poslanika, interesantno je da je odabrao da tu većinu izgubi u korist SNP-a, umjesto u korist evroatlantske većine od 44 poslanika, bez učešća SNP-a.

Lider SD-a nema dilemu, kaže, ovako sastavljena vlada služiće samo ostvarivanju interesa proruskog SNP-a.

CdM: Ako manjinska vlada treba da obezbijedi deblokadu pravosuđa kroz podršku 49 poslanika u Skupštini, a mandatar Dritan Abazović nije uspio da obezbijedi tu podršku, da li, prema Vašem mišljenu, takvu vladu treba formirati?

Šehović: Ključno pitanje je upravo: ako se već ne može doći do kvalifikovane većine od 49 poslanika, koja je postavljana kao uslov svih uslova na početku formiranja manjinske vlade, koja je onda njena svrha? Podsjetiću vas na izjavu mandatara s početka procesa formiranja vlade: “Nudimo konsenzus za manjinsku vladu bude što širi, najmanje 49 poslanika. Vrijeme je da odblokiramo put ka EU. Ako ne može da se riješi situacija, izbori ostaju kao čisto rješenje”.

No, nezavisno od obećanja mandatara, zaista elementarna logika nalaže da se zapitamo čemu manjinska vlada, ako neće garantovati uklanjanje blokade sa ključnih procesa. Drugim riječima, od poslanika se traži da opet podrže eksperimentalnu vladu koja je okrnjena, da ne kažem osakaćena, nedostatkom potrebne većine u parlamentu, a i sama će nesumnjivo imate brojne unutrašnje ideološke i druge trzavice.

Usljed nedostatka dovoljne podrške, ta Vlada neće biti u prilici da garantuje ispunjenje proklamovanih ciljeva o deblokadi sistema. Jedina njena prednost, ali ne za građane nego za SNP i mandatara, je u tome što će, kako sada stvari stoje, moći natenane da se bave ispunjavanjem programskih ciljeva SNP-a: Temeljni ugovor, popis i Otvoreni Balkan, kao i da sa cijelih 20 resora, koliko je najavljeno, ispunjava kadrovske ambicije partije koja se i danas ponosi Miloševićevim i Bulatovićevim političkim nasljeđem.

Stoga je potrebno jasno objašnjenje za činjenicu da mandatar bukvalno po svaku cijenu insistira na SNP-u, iako zbog SNP-ove iracionalne i štetne dominacije u Vladi i parlamentu gubi kvalifikovanu većina u Skupštini, odnosno suštinu i osnovni smisao manjinske vlade.

CdM: Da li je postojao način da se riješi pitanje neslaganja između SNP-a i drugih konstituenata? Šta je srž problema? Da li ćete glasati za ovako koncipiranu vladu?

Šehović: Formiranje manjinske Vlade je, prije svega, stvar izbora: da li će onaj ko je formira imati bazu u proevropskim političkim subjektima, ili će opet dozvoliti kapitulaciju pred retrogradnim snagama koje su nažalost ostale zaglavljene u srednjem vijeku. Nevjerovatno je, da ne kažem interesantno, da je, nakon što je URA pokazala nemoć da se u tzv. ekspertskoj vladi izbori sa retrogradnim snagama i idejama, zbog čega je i bila prinuđena da je sa nama iz opozicije ruši, sad opet pravi isti izbor.

Takođe, ako je mandatar već spreman da izgubi kvalifikovanu većinu u Parlamentu od 49 poslanika, interesantno je da je odabrao da tu većinu izgubi u korist SNP-a, umjesto u korist evroatlantske većine od 44 poslanika, bez učešća SNP-a.

Kad sve svedemo, pred nama je, nažalost, umjesto perioda smirivanja napetosti, opet vrijeme sukoba unutar Vlade i parlamenta, koji će nastaviti da se prelivaju na društvene procese i stvaraju tenzičnu atmosferu. Socijaldemokrate, kao odgovorna partija, ne mogu i ne žele da podrže još jedan takav eksperiment, za koji već unaprijed znamo da je, ako se bude odvijao po ovom planu, osuđen na propast.

Stoga je jasno da ako se pored već prihvaćene dominacije proruskog SNP-a u Vladi, toj partiji da i parlament na rukovođenje, to bi značilo i pristajanje da nam od anti-NATO partije zavisi sprovođenje NATO obaveza Crne Gore u Savjetu za odbranu i bezbjednost. Za takvu besmislicu SD sigurno neće dići ruku. U tom slučaju gradićemo svoju politiku i nepokolebljivo ćemo braniti interes Crne Gore iz opozicije i sa građanima, ali uz žal što nas čeka novi ciklus neodrživih političkih eksperimenata, a još i veći to što je pred nama još jedna izgubljena godina.

CdM: Objasnili ste zašto SD nije saglasan sa dominacijom SNP-a u Vladi. Zašto pak SNP nije saglasan sa SD u manjinskoj vladi i da li ili postoji problem u komunikaciji sa GP URA?

Šehović: Moram pojasniti da zarad obezbjeđivanja 3/5 većine od 49 poslanika SD nije bio u načelu protiv učešća SNP-a u Vladi, jer kao građanska partija nemamo apsolutno nikakav problem sa partijama koje predstavljaju srpsko biračko tijelo, budući da ta matrica nije naša. Ali itekako imamo sa činjenicom da će u ovoj Vladi imati više proruskih kadrova nego u onoj prethodnoj! Zato SD nepristajanjem da nam SNP bude mjera evroatlanstkih integracija, jasno pokazuje da nam je od brojnih nuđenih funkcija „po dubini“ preči interes države!

Umjesto da dokazane evropske i građanske partije budu stub nove vlade, a SNP njen neuticajni pridruženi član, koji treba da je zahvalan što smo ga uopšte prihvatili da nakon naopake retrogradne politike koju je vodio prethodnih decenija bude dio društva okupljenog oko građanskih i evropskih vrijednosti, desilo se suprotno. SNP je stub Vlade i Parlamenta, a ostali dekor. Doduše, uz njihov pristanak.

Socijaldemokrate se ne mogu praviti da ne vide slona u sobi zarad par direktorskih funkcija, već insistiramo, i svakog dana ćemo to raditi sve glasnije, da se građanima objasni krajnji motiv da sljedbenicima Slobodana Miloševića date državu na poklon, sa parlamentom kao mašnicom na vrhu. Mi zbog podjele plijena po dubini ne želimo da prodajemo dostojanstvo države niti da se igramo sa njenim temeljnim vrijednostima, koje dosljedno čuvamo već 30 godina, a pod ovim partijskim imenom poslednjih šest.

Miraš Dušević

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *