INTERVJU/ŠEHOVIĆ: NE PRISTAJEMO NA KAPITULACIJU DRŽAVE PRED SNP-OVIM USLOVIMA

 1. Da li je definitivno da SD neće biti dio manjinske vlade, i koji su glavni razlozi za to? Da li ćete prisustvovati sjednici Skupštine na kojoj će biti birana nova vlada?


SD ne želi da bude dio ovako zamišljene vlasti, koju SNP ucjenjuje i u Vladi i u Parlamentu, a koja je, povrh toga, pokušala da nam svjesnu kapitulaciju pred partijom sa krajnje problematičnim sistemom vrijednosti nadomjesti pozicijama po dubini i širini, koje smo naravno odbili. Dodatno, zaista je neozbiljno da neko uopšte misli da nas može “kupiti”, i to upravo onim metodama za koje su tako dugo optuživali, između ostalog i nas. Odluku da ne podržimo ovako koncipiranu izvršnu i zakonodavnu vlast smo donijeli na Predsjedništvu – i to jednoglasno. Ovo neće biti partija “dizača ruku”, i drago mi je da smo i imali priliku da to i formalno potvrdimo. Ne pristajemo da, trgujući funkcijama, trgujemo državnim interesima, što ćemo jasnim protivljenjem ovako zamišljenom konceptu koji podrazumijeva punu kontrolu Jokovića nad Vladom i Skupštinom, i formalno demonstrirati na glasanju, ako se ostane pri ovakvom konceptu. A vjerujemo da neće. 


2. Koji su resori i funkcije nuđeni SD u pregovorima?

Bilo je razgovora kako o pojedinim ministarstvima, tako i o nekim od ključnih državnih preduzeća, poziciji u Skupštini… No, to nije toliko ni važno, jer smo “ponudu” odbili iz principijelnih razloga: ne postoji način da poklonite mandat za sastav vlade najvjernijim sljedbenicima Miloševića, dajući im pored Vlade i Skupštinu u ruke, paralelno držeći građanske državotvorne partije za perčin dodjeljujući im ulogu ikebane u čitavom procesu, a da bilo čime kupite SD-ovo okretanje glave od toga. Da smo htjeli da trgujemo, prihvatili bismo EPCG, CEDIS i ostala funkcionerska mjesta “po dubini” i ćutali. Dakle, pregovori oko manjinske vlade, zbog nedosljednosti i šibicarsko-piljarske logike koja je nažalost bila dominantna u čitavom procesu, za Socijaldemokrate su stvar principa. Ne bismo mogli da se pogledamo u ogledalo kad bismo se pravili da podržavamo izvjesni “plan pomirenja” Crne Gore, koji puca… pa gotovo isključivo po grbači Crnogoraca.

3. Ranije ste kritikovali činjenicu da će dio nove vlade biti SNP. Zbog čega smatrate da je lose da predstavnici te stranke budu u vlasti?


Imam važnu ispravku: SD nema ništa protiv učešća SNP-a u vlasti, niti protiv bilo koje druge partije koja zastupa interese Srba u Crnoj Gori, ali nikad nijesmo i niti ćemo pristati da u crnogorskoj Vladi imamo zastupnike interesa tzv. srpskog sveta, odnosno Velike Srbije, i da pritom oni imaju dominantnu ulogu u njoj. Dakle, poklanjanje partiji koja je na svakoj istorijskoj raskrsnici u proteklih nekoliko decenija donosila pogrešne odluke, šest kapitalno važnih resora, među kojima i resor prosvjete, te pristajanje da u novoj „hladnoratovskoj atmosferi“, kojoj nažalost svjedočimo, politički subjekt koji se protivi članstvu u NATO-u vodi Skupštinu države koja je punopravna članica NATO-a, nije “učešće”. To je klasična kapitulacija. Na koju SD ne pristaje! I ne zaboravimo, kapitulacija pred kakvim vrijednostima? To je partija koju je Zdravkova vlada na sve načine ponižavala, a koja nije skupila makar malo hrabrosti da digne ruku za pad te Vlade, pa možete misliti kako će hrabro voditi pola države. To je partija koja ni do dan danas nije skupila hrabrost da prizna genocid u Srebrenici, dok je za komitske skupove rekla, citiram: “Nema među komitama ni “c” od Crnogoraca, nema zere čojstva i junaštva. I onda mi koji smo bili na Belvederu, ili bilo koji dobronamjerni građanin kome je ova država na srcu, trebamo da se “mirimo” sa tim vrijednosnim okvirom? Ne hvala! Radije ćemo se boriti za pomirenje uz građane. A ako treba i iz opozicionih klupa. Ali uz punu svijest o jednoj velikoj istini: Crna Gora treba da se miri, ali samo i isključivo oko vrijednosti koje jačaju, a ne onih koje slabe njenu državnost!

 4. Vjerujete li da će nova Vlada biti vlada diskontinuiteta u odnosu na kabinet Zdravka Krivokapića?


SD sigurno nije rušio vladu Zdravka Krivokapića da bismo dobili vladu Vladimira Jokovića, u kojoj ima više pro-ruskih kadrova nego u ovoj odlazećoj. Rušili smo klerikalnu vlast, a nudi nam se ona u kojoj je prioritet svih prioriteta Temeljni ugovor sa crkvom Srbije. Bunili smo se protiv blokade evropskog puta, a sad nas u Evropu vodi subjekt koji Vladu gradi na izjavi da je najvjerniji sljedbenik politike Momira Bulatovića. Sazivali smo sjednice zbog katastrofalne bezbjednosne situacije, a sada nam pristup ključnim bezbjednosnim podacima ima pro-ruski anti-NATO subjekt. Imali smo satiranje prosvjete, koju smo sada dali partiji ideološke profilacije potpuno jednake Bratićevoj. Kada uzmemo u obzir da će SNP uz URA-u, sa tolikim brojem mjesta moći da preglasava ostale članove Vlade i sprovodi svoj paralelni plan – Temeljni ugovor i Otvoreni Balkan, jasno je da govorimo samo o produžetku dosadašnje agonije. Uz jedno veliko pitanje: čemu sve to, ako opet nemate broj 49 u Parlamentu, jer nakon odbijanja SD-a da učestvuje u svemu ovome, koncept 49 više ne postoji, a upravo to je bio razlog za ulazak u priču o manjinskoj vladi!

5. Da li je tokom pregovora i formiranja manjinske vlade Srbija imala uticaj?


Kako sam i pomenuo, kao prvobitni cilj formiranja vlade proklamovan je čudesni broj 49. Sada se ispostavilo da tu kvalifkovanu većinu mandatar ne može da obezbijedi, ali se uprkos tome insistira na konceptu koji podrazumijeva apsolutnu dominaciju srpsko-ruskog elementa u liku SNP-a u Parlamentu i Vladi?! Dakle, ako se u međuvremenu nešto ne promijeni, slobodno možemo kazati da će Aleksandar Vučić nakon pobjede na izborima u Srbiji formirati dvije vlade – u Srbiji i u Crnoj Gori. A o uzrocima toga možemo nagađati, no nažalost, rezultat će ostati isti. Svi koji se pomire sa time se igraju sa vitalnim interesima ove države. SD sigurno neće. A vjerujem ni većinska intelektualna državotvorna javnost.

6. Kako vidite poziciju vaše stranke u budućnosti na političkoj sceni?


Svako ko se bavi politikom to čini da bi, u krajnjem, došao na vlast, te dobio priliku da sprovodi svoj program. Samo što je pitanje do koje granice ste spremni da idete da biste došli do cilja. SD nije spreman da kupuje funkcije, koje se plaćaju dostojanstvom države i partije. Dakle, Socijaldemokrate crvenu liniju koja znači trgovina državnim interesima neće preći. Mi najoštrijim protivljenjem ovakvoj Jokovićevoj vlasti i posljedično dobrovoljnim ostankom u opoziciji, svjesno pravimo korak unazad u smislu nezauzimanja funkcija, da bi Crna Gora iskoračila dva naprijed. I vjerujte da ne možemo biti ponosniji na taj hrabar izbor, koji će, siguran sam, znati da se cijeni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *