JESU LI OVO TE (NE)POLITIČKE MJERE?

Obzirom na to da je nova ministarka zdravlja u prvom (i nevještom) obraćanju javnosti posebno naglasila da će nove epidemiološke mjere biti mimo svake politike, kao i obzirom na to da je premijer Krivokapić najavio ogroman iskorak u transparentnosti rada Vlade, Socijaldemokrate, kao i veliki dio građana, očekuju odgovor na sljedeća pitanja: 

1. Ko je preinačio mjere protiv širenja koronavirusa koje su predložene od strane Instituta za javno zdravlje, odnosno struke? Naime, kako je javnost obaviještena, Institut za javno zdravlje je prije dva dana predložio Ministarstvu zdravlja da produži iste mjere protiv širenja koronavirusa koje su važile i do tada, ali je ministarstvo juče ublažio većinu prethodno donesenih ograničenja. 

2. Znači li to da je o novim mjerama ipak odlučivala politika? Ako ne, kako obrazlažete odluku da se jasna sugestija struke mijenja i naknadno “dorađuje”. 

3. Da li je ispoštovana zakonska procedura, jer Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđa da mjere, odnosno naredbe u cilju sprečavanja zaraznih bolesti, donosi Ministarstvo zdravlja na predlog Instituta za javno zdravlje? 

4. Takođe, da li su “nove” mjere donesene isključivo da bi se reklo da je napravljen otklon od dosadašnjih, a ne radi suštinskih izmjena, kakav se utisak stiče? Naime, mjere su takve da su taman toliko drugačije da se nazovu “novim”, a taman toliko iste da se ne napravi suštinski iskorak kakav se najavljivao onda kad je trebalo za političke poene. 

5.  Na kraju, pozdravljamo mjere koje je ministarka Borovinić-Bojović propisala, a tiču se nošenja maske i držanja distance, kao i mjeru zabrane pričešća istom kašičicom, bez obzira što su ista ta ministarka i premijer u nekoliko navrata grubo kršili upravo te mjere, uz onu čuvenu izjavu premijera “ako imate vjeru vjerujte da nemate nikakvih problema i da se nećete zaraziti pričešćem”. 

Izgleda da obnašati vlast nije baš tako jednostavno kao kritikovati je. Žao nam je samo što se moralo doći na vlast da bi se to naučilo.