JOŠ JEDNO „TAJNO I ORGANIZOVANO“ TROŠENJE NOVCA GRAĐANA CRNE GORE

I sada je crnogorska javnost preko tvitera ministra Spajića saznala da je Vlada kupila dva aviona, uzgred stara između 10,7 i 12,8 godina, za 21,8 miliona dolara. Opet “tajno i organizovano”. Na sajtu ministarstva finansija, i to tek nakon objave ministra na tviteru, je objavljeno da je Vlada na sjednici od 16. februara “usvojila Informaciju o kupovini dva aviona”. Međutim, te sjednice na sajtu Vlade nema, kao ni saopštenja sa iste.

Kako je ta kupovina urađena, odnosno na osnovu kojih propisa; sa koje budžetske pozicije su plaćeni avioni; da li je to, kako neki stručnjaci kažu, previsoka cijena za avione takvih performansi i godina starosti;  da li je to državna pomoć i modalitet finansiranja koji je dozvoljen po EU pravilima i još mnogo pitanja postoji oko ovog aranžmana.

Zaista je fascinirajući spin eksperta Spajića koji kupovinu aviona, zbog toga što je prijetio prijevremeni raskid ugovora o operativnom lizingu tih istih aviona jer je sadašnja Vlada ugasila Montenegro Airlines i preko 350 radnika ostavila na cjedilu, predstavlja kao veličanstveni uspjeh i uštedu. Sjetimo se kako su slavidobitno premijer i ministar finansija najavljivali novu aviokompaniju sa 0 eura troška, a već se iz budžeta platilo preko 20 miliona eura za tu novu kompaniju koja još nije ni počela da radi i koja je osnovana vjerovatno protivno pozitivnim propisima, odnosno Zakonu o privrednim društvima.

SD traži i insistiraće na odgovorima na sva ova pitanja, jer javnost svakako zaslužuje da zna sve detalje oko navedenih aktivnosti Vlade. Vjerujemo da će i NVO zahtijevati sve informacije povodom ovog Vladinog aranžmana. Očekujemo i od nadležnih organa da po službenoj dužnosti razmotre sve aspekte realizacije navedene transakcije Vlade u iznosu od oko 22 miliona dolara, kao uostalom i one oko “tajnog i organizovanog” zaduženja države od 750 miliona eura.