KORAĆ: DONIJETI STRATEGIJU SPOLJNE POLITIKE CRNE GORE

Socijaldemokrate cijene da je u narednom periodu neophodno donijeti Strategiju spoljne politike Crne Gore, koja je važna za vođenje usklađene, koordinisane spoljne politike svake države i jačanje regionalne saradnje. To je danas saopštio Safet Korać, kandidat SD-a na parlamentarnim izborima i član Predsjedništva SD-a.

On je kazao da su Socijaldemokrate u protekle četiri godine posvećeno radile na planu ostvarenja spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore. “Tu se najprije misli na izgradnju Crne Gore kao članice NATO-a, što je i bio jedan od programskih ciljeva koje smo zacrtali i u čijem interesu smo djelovali”, dodao je Korać.

Korać je naveo da Crna Gora prednjači u evropskim integracijama već duži vremenski period, te da je najviše napredovala u pregovorima i nema otvorenih pitanja sa susjedima.

“Cilj je osnažiti odnose sa državama regiona, zasnovane na poštovanju principa tolerancije, saradnje, uvažavanja različitosti, solidarnosti u ostvarenju zajedničkih ciljeva, uz puno poštovanje prava svake države da autonomno donosi odluke koje se tiču njenog razvoja i dobrobiti svih njenih građanki i građana bez obzira na naciju i konfesiju. Takođe, važno je insistirati na dijalogu i njegovoj promociji kao alata za rješavanja svih potencijalnih izazova u region”, istakao je Korać.

Prema njegovim riječima u pogledu regionalne saradnje neophodno je jačati veze sa dijasporom, na svim nivoima, on dodaje da: “Kroz ekonomiju, privredu, kulturu, turizam i sveobuhvatnu saradnju sa našim ljudima iz dijaspore, uz kvalitetne i konstruktivne ideje, može se uraditi mnogo više, posebno u pogledu afirmisanja sjeverne regije, ali i ostatka Crne Gore”.

“Svi ovi procesi su važan dio suštinskog socijaldemokratskog opredjeljenja, ne samo kroz formalno ispunjavanje postavljenih obaveza, već i poštovanja vrijednosti i principa na kojima ovi procesi počivaju. Svima koji dijele te vrijednosti i ideje, mi pružamo ruku podrške i partnerstva”, zaključio je Korać.