Lekić: EU opet potvrdila da nas Abazović udaljava od Evrope

Najnovija izjava izvjestioca za Crnu Goru u Evropskom parlamentu Tonina Picule, o tome da je Abazović izazvao krizu sa tzv. Temeljnim ugovorom, te da Otvoreni Balkan ne treba da bude prioritet, je u potpunosti  potvrdila ono što SD govori: da nas Abazovićeva vlada ovakvom politikom nepovratno udaljava od EU. To je danas saopštila potpredsjednica SD Milica Lekić

“Gdje ćemo jasniju poruku od te da je: “premijer preriskantno kalkulisao procedurom Temeljnog ugovora”, te da je u čitav proces morala biti uključena javnost? Slične poruke EU, koje su premijeru uputili i EU ambasadori na zatvorenom sastanku, su toliko jasne da je javnost Crne Gore sad jedino u dilemi da li da vjeruje Abazoviću ili sopstvenim očima.”

Lekić je dodala da, dok ovakve stavove slušamo iz EU, “Abazović dođe i bez pardona nam saopšti da su za naš evropski put od ključne važnosti teme poput Otvorenog Balkana i Temeljnog ugovora, za koje imamo dijametralno suprotne izjave iz EU. Tolika količina potcjenjivanja građana, svojstvena  autiritarnim ličnostima, govori sve o kvalitetu politike Abazovića.”

Lekić je naglasila i da u svom intervjuu Picula postavlja i pitanje je li sav haos oko Temeljnog bio zaista nužan da bi se istrgovala podrška DF-a u parlamentu za pravosuđe, ili je moguće postojala alternativa,

“Na šta bismo mi dodali-naravno i očigledno da je postojala mogućnost izlaska iz krize pravosuđa bez Abazovićevog “trgovanja” Temeljnim ugovorom kao jednom od najosjetljivih tema u državi. I naravno da je to bilo neprihvatljivo ovoj vladi, kojoj su Temeljni ugovor i Otvoreni Balkan i jedini cilj, a ne nikakvo sredstvo za deblokadu pravosuđa i EU put.” 

Lekić zaključujuje da zato SD kontantno poziva na skraćenje mandata Skupšini i time političke agonije, “u kojoj zarad ostvarenja nečijih dječackih snova da bude novi Rišelje, čitavo društvo srlja iz problema u problem.

Crnogorski Rišelje mora shvatiti da ne može ostvariti agendu srpskog sveta i istovremeno održati odnose sa EU, jer su to dva potpuno suprotna cilja. A i zato što je za real-politiku potrebno mnogo više od… sposobnosti da nekog prevarite”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *