Mašković: Određivanje datuma popisa još jedna nelegitimna odluka, pokušaj da se pobjegne od izbora

Koalicija URA-SNP zarobila je državu Crnu Goru vladom u tehničkom mandatu pokušavajući da na svaki mogući način pobjegnu od vanrednih parlamentarnih izbora koji su preduslov da prevaziđemo društveno-političku krizu koju su kreirale 42. i 43. Vlada, kazao je član Izvršnog odbora SD-a Miloš Mašković.

“Određivanje datuma popisa nije ništa drugo nego još jedna u nizu nelegitimnih odluka vlade u tehničkom mandatu koja sebi pokušava da produži politički život i nastavi sa svojim retrogradnim politikama koje bi dodatno produbile već postojeću krizu. Te retrogradne politike ogledaju se u činjenici da se od pitanja popisa, koje je čisto statističko pitanje, pravi parekselsans političko pitanje iako ono to nije. Prikupljanje podataka o vjeri, naciji i jeziku samo će još brutalnije polarizovati naše društvo zato što se to građanima predstavlja kao pitanje života i smrti”, navodi on.

Mašković podsjeća da se podaci o navedenim pitanjima ne prikupljaju u gotovo dvije trećine zemalja članica EU.

“U tom smislu Socijaldemokrate su Skupštini Crne Gore predložile da se ta pitanja izuzmu iz popisa, ali za nešto tako nije bilo sluha kod parlamentarne većine, što će, sada već izvjestan popis stanovništva pretvoriti u teren za političko nadgornjavanje. Dakle, mimo volje građana i parlamenta vlada u tehničkom mandatu u godini kada se očekuju vanredni parlamentarni izbori donosi odluku o održavanju popisa stanovništva što je praksa koja nije zabilježena ni u državama sa mnogo manje demokratskih kapaciteta u odnosu na Crnu Goru”, zaključio je Mašković.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *