Mašković pozvao Odovića da odloži rušenje Lamele C

Šef Kluba odbornika SD-LP u Skupštini Glavnog grada, Miloš Mašković pozvao je ministra prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janka Odovića da odloži rušenje nelegalno izgrađene Lamele C u podgoričkom naselju Zabjelo.

“Poštovanje zakona i puna primjena odluka svih institucija države Crne Gore svakom resoru moraju biti na prvom mjestu, ali ne možemo da ne uzmemo u obzir kompleksnost situacije u kojoj se nalaze stanari Lamele C koji su izigrani od strane investitora, a prema kojima se država ponaša kao da su oni ti koji su kršili zakon i nelegalno sagradili objekat čije je rješenje o rušenju doneseno još 2019. godine. Zato pozivam ministra Odovića da privremeno obustavi rušenje objekta, do pronalaženja rješenja koje je prihvatljivo stanarima te zgrade”, naveo je Mašković.

On kaže da je rušenje počelo bez odluke Upravnog suda, zbog čega se dovodi u pitanje legitimitet odluke o rušenju objekta. “Pred Upravnim sudom vodi se nekoliko postupaka, a rušenje ne bi smjelo biti započeto prije donesenih odluka zbog čega bi investitor potencijalno mogao da tuži državu i na taj način bi bila nanijeta velika šteta po budžet Crne Gore. Imajući u vidu tu činjenicu, legitimitet odluke da se objekat ruši dovodi se u pitanje.”

“Glavni grad, Zaštitnik ljudskih prava i sve druge relevantne institucije trebaju da se uključe u rješavanje ovog problema, te da se stanarima Lamele C pruži adekvatna podrška do pronalaženja rješenja koje je i za njih prihvatljivo. Čitav proces mora se odvijati uz puno poštovanje domaćih i međunarodnih pravnih standarda”, poručio je Mašković.

“Na kraju krajeva, riječ je o građanima koji su žrtve i nijesu učestvovali u kršenju zakona, dok je fioka ministra puna rješenja o rušenju objekata onih koji su svjesno kršili zakon”, zaključio je Mašković.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *