Mašković: Ukoliko se nastavi sa kašnjenjem isplata naknada pripravnicima inciraćemo preispitivanje krivične odgovornosti nadležnih

Član Izvršnog odbora Socijaldemokrata Crne Gore i predsjednik OSD Glavnog grada Miloš Mašković, gostujući na Gradskoj televiziji, poručio je da će SD, ukoliko se kašnjenje naknada korisnicima Programa stručnog pokrenuti inicijativu za preispitivanje krivične odgovornosti nadležnih.

“Na inicijativu Socijlademokrata koja je jendogalsno podržana u Skupštini Crne Gore naknade korisnicima Programa stručnog osposobljavanja uvećane su sa 266 eura, na 450 eura, odnosno na nivo minimalne zarade. I onda kada su korisnici trebali da prime prvu uvećanu naknadu suočili su se sa kašnjenjem kakvo se do sada nije događalo“, kazao je Mašković.

Objašnjava da je zakonski rok za isplatu naknada do 10. u mjesecu, ali da institucije sistema ne poštuju taj rok, zbog čega, kako kaže, ima prostora da se inicira utvrđivanje krivične odgovornosti nadležnih.

“Napomenuću da je Zakonom o stručnom osposobljavanju lica sa stečenim visokim obrazovanjem definisano da se naknada isplaćuje najkasnije do 10. u mjesecu. Dakle, u ranijem periodu se nije dogodilo da korisnici naknade prime na vrijeme. Zašto je to tako nemamo odgovor i vjerujem da u tom dijelu postoji realna mogućnost da djelujemo u pravcu iniciranja preispitivanja krivične odgovornosti nadležnih institucija, kako bismo dobili odgovor zbog čega su svojim činjenjem ili ne činjenjem doveli svšene visokoškolce, ljude koji će sjutra biti nosioci razvoja našeg društva, da gataju u pasulj hoće li svakog mjeseca primiti svoje naknade ili neće. Ja bih zaista volio da vidim ministre, državne sekretare, šefove kabineta i druge visoke zvaničnike Vlade kako bi se oni ponašali u situaciji da svakog mjeseca razmišljaju da li će i kada primiti svoju jako visoku zaradu, a ovi ljudi su do juče primali 266 eura, danas minimalnih 450 eura i ponovo o tome moraju o tome da razmišljaju,“ kazao je on.

Odgovornost je, kaže, Ministarstva prosvjete jer je ono nadležno za ovaj program.

“Ovdje uvijek postoji prostor da se dogodi neka greška, jer je uključeno više lanaca, ali zbog greške jedne institucije ne bi trebali da ispaštaju svi korisnici. Iz mjeseca u mjesec imamo razne izgovore, ali mislim da je ključna odgovornost na Ministarstvu prosvjete”, istakao je Mašković u emisiji “Lice Podgorice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *