Mijanović: Bratić urušila najčasniju profesiju u Crnoj Gori

Brutalna politika proganjanja i smjene direktora obrazovnih ustanova na Cetinju odnarođene takozvane “nove klase”, oličene u liku Vesne Bratić i ,,srpskog sveta”, ovih dana dobija svoju punu kulminaciju.

Aktuelna Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta u nekom, reklo bi se ,,staljinističkom maniru”, odlučila je da svojom tragi-komičnom politikom uruši postulate jedne od njačasnjih, ali i najtežih profesija u savremenoj Crnoj Gori.

Smjena direktora na Cetinju, visokoetičkih profesionalaca koji su ostvarili izuzetne rezultate u školama, jedan je od pokazatelja čemu teži aktuelna vlast koja puca po svim šavovima. Ostaviti prosvjetne radnike Cetinja bez posla je direktan udar i na njihov ekonomski i socijalni aspekt. Ovih dana sa svih strana stiže podrška ovim istaknutim intelektualcima za sve itekako značajne rezultate koje su postigli. Uz njih su građani Cetinja svih obrazovnih profila, mediji, dijaspora i svi oni koji cijene njiihov ogroman doprinos.

Za to isto Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta sporne su i upitne fotografije Rade Višnjić (čime se grubo zalazi u njenu privatnost što je, u najmanju ruku neprimjereno), ali nijesu sporni njeni stavovi veličanja ratnih zločinaca, pozivanje na molebane đaka u multikonfesionalnoj sredini, itd.  Koliko su propusti ozbiljni najbolje nam svjedoče primjeri smjene u Plužinama, gdje akt o razrješenju nije stigao aktuelnom direktoru Nikoli Agramoviću, koji već duže vrijeme obavlja tu funkciju. Umjesto toga, on je upućen bivšoj direktorici koja je preminula ranije ove godine, pri čemu je u samom aktu o razrješenju njeno prezime navedeno sa greškom. Takođe, direktor škole u Nikšićkoj Župi, Miloš Mrvaljević, razriješen je sa mjesta direktora OŠ ,,Jagoš Kontić” u Strašefini – u kojoj nikad nije ni radio.

Sigurni smo da će građani prepoznati ovaj udar na prosvjetni sistem Crne Gore u kojem su jedino mjerilo partijska, vjerska i nacionalna propadnost, a ne stručne reference i iskustvo. Ideja ,,srpskog sveta” kroz prizmu prosvjete je utopistička i paradoksalna svim principima savremene Evrope.  Pitanje je dana kada će doživjeti svoj potpuni krah i kolaps u Crnoj Gori, na čijem su čelu politički diletanti koji od krsta, kandila i molebana ne vide dalje.