Milošević: Apelujemo na Prijestonicu da izađe u susret FCJK-u

“Svjedoci smo situacije u kojoj se, već mjesecima, Fakultetu za crnogorski jezik i književnost od strane resornog ministarstva ne uplaćuju sredstva za zaštitare zgrade koja je označena kao kulturno-istorijsko dobro”, saopštio je nosilac liste “SD-LP – VAZDA DOSLJEDNI CETINJU” i predsjednik cetinjskih Socijaldemokrata, Dejan Milošević.

On je apelovao na lokalnu samoupravu da, koliko je to u zakonskoj mogućnosti, preraspodijeli svoju Službu zaštite kojom se štite objekti u Prijestonici i proslijedi fakultetu tri potrebna zaštitara.

“Drugo rješenje, takođe u potpunosti prihvatljivo, jeste da lokalna samouprava uplati sredstva potrebna za funkcionisanje fakulteta.

Nažalost, maćehinski odnos nove Vlade prema ovom fakultetu se nastavlja, samo zbog toga što u nazivu ima prefiks “crnogorski” i što na njemu predaje onaj dio intelektualne elite u Crnoj Gori koji se kritički odnosi prema aktuelnoj Vladi. Pa ipak, kao i uvijek do sad, Cetinje se neće predati i ostaviti ovako važnu obrazovnu instituciju bez pomoći.

Nadamo se da lokalna samouprava ima zakonskih i finansijskih mogućnosti da uvaži naš apel, kako bismo svi zajedno zaštitili Fakultet za crnogorski jezik i književnost od konstantnih napada, a samim tim pokazali i profesorima i studentima ovog fakulteta da su na pravom putu i da u svojoj borbi nikad neće ostati sami”, navodi se u saopštenju Miloševića.