Mugoša: 8. mart je podsjetnik na suštinu, a ne forma

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša čestitao je 8. mart, uz napomenu da je ovaj dan podsjetnik na potrebu za suštinskim promjenama, a ne formom: “Poštovane građanke, srećan vam 8. mart. To je još jedna prilika da se podsjetimo na mnoge zabrinjavajuće podatke kad je u pitanju rodna (ne)ravnopravnost, poput onog da žene primaju 14-16% manju platu od muškaraca za isti angažman, ili da je manje od 10% nekretnina i kompanija u vlasništvu žena”, poručio je on.

Mugoša je istakao da je osnova jednakosti pravo izbora žene, kakvo god ono bilo: “Pravo izbora i mogućnost da žena samostalno donese odluku o tome što želi da bude, odnosno čime želi da se bavi. No, iako izgleda jednostavno, to je jedan od najtežih zadataka i u razvijenijim društvima. Mijenjati uslove u kojima žene funkcionišu tako da su im izjednačne plate i sva radna i druga prava, ali i mijenjati tradicionalni način razmišljanja, poput onog u kome se od žena očekuje da se odreknu nasljedstva u korist muških članova familije… Sve su to velike prepreke koje ni jedan poklon za 8. mart ne može da izbriše”.

On se posebno osvrnuo na nasilje nad ženama koje i dalje predstavlja jedan od najučestalijh vidova kršenja ljudskih prava u Crnoj Gori. Potencirao je i podatke koji se odnose na političarke, što je aktuelno i ovih dana: “Istraživanje pokazuje da je 9 od 10 političarki diskriminisano samo zato što su žene, kao i da je 7 od 10 političarki iskusilo neki vid nasilja tokom političkog rada. Tome posebno svjedočimo ovih dana sa karikaturama i montažama žena političarki, i to je nešto što čitavo društvo treba snažno da osudi. Oni koji takve skarednosti prave, treba da budu javno osuđeni kao neko ko promoviše najniži i nedostojan oblik borbe, i drago mi je da smo kao društvo pokazali da smo tu na dobrom putu”.

     Mugoša je zaključio da je sa vrijednošću Indeksa rodne ravnopravnosti od 55 (od ukupno 100 poena), Crna Gora ostvarila niži rezultat od prosjeka Evropske unije, gdje vrijednost indeksa iznosi 67,4. Vrijednost indeksa ukazuje da se najveće nejednakosti između muškaraca i žena u Crnoj Gori nalaze u domenu Moći, praćeno domenima koji se odnose na Vrijeme, Znanje, Novac i Rad.