Mugoša: Adekvatna podrška ženskom preduzetništvu preduslov stabilnog ekonomskog razvoja

Potpredsjednik SD-a i kandidat na koalicionoj listi Zajedno, Boris Mugoša navodi da ekonomsko osnaživanje žena i rodna ravnopravnost predstavljaju neke od ključnih preduslova stabilnog ekonomskog razvoja.

,,Stvaranje povoljnog ambijenta za pokretanje sopstvenog biznisa veoma je važno za ekonomsko, političko i društveno osnaživanje žena”, ističe Mugoša.

On navodi da je na kreatorima političkih i društvenih prilika da unaprijede postojeće i osmisle nove mjere za podsticanje razvoja ženskog preduzetništva.

Mugoša ističe da žene u najvećem procentu nisu vlasnice imovine, što je ograničavajući faktor u započinjanju sopstvenog posla. Četiri odsto žena u Crnoj Gori su vlasnice nekretnina, a osam odsto vlasnice zemljišta – napominje Mugoša.

“Ženama je u ovom trenutku neophodna adekvatna finansijska podrška, lakši pristup izvorima finansiranja, dobri uslovi za kreditiranje, duži grejs i period otplate i povolјnije kamate, jer ovo zaista predstavlja stvarnu prepreku što dodatno obeshrabruje žene za ulazak u poslovni ambijent kroz sopstveni biznis”, ukazuje kandidat na koalicionoj listi Zajedno.

On navodi da su uvodjenje programa mentorstva usmjerenih na žene na početku njihove karijere, garantnog fonda, grantova za razvoj ženskog preduzetništva, posebnih povoljnih kreditnih linija i poslovnih inkubatora za žene neke od potrebnih mjera za podsticanje razvoja ženskog preduzetništva.

“Takodje, stvaranje klime koja stimuliše (samo)zapošljavanje žena i stvaranje preduslova za bolji balans izmedju privatnog i poslovnog, kroz razvoj odjedjenih servisa podrške, je dugoročna mjera ekonomskog osnaživanja žena”, zaključuje potpredsjednik SD-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *