Mugoša: Antievropska i antisistemska zakonska rješenja većine nakon 30. avgusta na popravnom nakon tri godine

Povodom nedavno objavljenog Programa javne rasprave o tekstu Nacrta izmjena i dopuna Zakona o državnim službenicima i namještenicima, predloženog od strane Vlade, oglasio se potpredsjednik SD-a i šef poslaničkog kluba Socijaldemokrata u Skupštini Crne Gore Boris Mugoša.

“Kad sam poslanicima parlamentarne većine krajem 2020. govorio da predlažu i donose antievropske i antisistemske izmjene zakona o državnim službenicima i namještenicima, koje su u suprotnosti sa EU agendom, govorili su da to nije tačno i napadali me”, napisao je Mugoša na mreži X.

Nakon toga, on navodi da je Evropska komisija u sva tri poslednja godišnja Izvještaja o Crnoj Gori njegove konstatcije i potvrdila.

On ukazuje da je 44. Vlada u navedenom Nacrtu izmjena Zakona potvrdila praktično sve ono na što je upozoravao i predložila da se vrate rješenja u zakonu koja su važila prije navedenih antisistemskih i antievropskih izmjena iz kraja 2020-te godine sa veoma preciznim i jasnim obrazloženjem.

“Naime, amandmanima poslanika u Skupštini Crne Gore, smanjeni su uslovi po pitanju godina radnog iskustva koje je potrebno za obavljanje poslova radnog mjesta. Ovakvo zakonsko rješenje imalo je negativno mišljenje od strane Evropske komisije, navodeći da se na taj način umanjuje doprinos profesionalizaciji i merit sistemu, te da predstavlja korak unazad jačanju službeničkog sistema. Iz tog razloga izmjenama zakona vraćaju se prvobitna zakonska rješenja, odnosno povećavaju se godine radnog iskustva koje je potrebno za obavljanje poslova radnog mjesta, kako je bilo u osnovnom tekstu zakona”, naveo je Mugoša.

I to 44. Vlada u kojoj sjede i koju podržavaju i oni koji su bili predlagači navedenih antievropskih i antisistemskih rješenju, zaključuje Mugoša.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *