Mugoša: Građani najbolje znaju koliko im je standard porastao u prethodnih godinu dana

Potpredsjednik i poslanik SD-a, Boris Mugoša osvrnuo se na objavljene podatke o stopi rasta BDP-a u prvom kvartalu koja je iznosila 7,2%. Mugoša ukazuje na par važnih detalja oko BDP-a i ističe da ga iznenađuje, posebno od strane nekih ekonomista u politici, pretjerano slavljenje ovog rezultata. 
On ističe da je naravno dobro što BDP raste ali da “površno statističko tumačenje rasta BDP-a nije relevantno”. 

Potpredsjednik SD-a navodi da prvo treba pogledati u odnosu na koji period se uporedjuje kretanje BDP-a i ukazuje da je u ovom slučaju to I kvartal 2021. godine kad je stopa realnog rasta BDP-a u Crnoj Gori iznosila -6,4 odsto i prema podacima Eurostata, tadašnji kvartalni pad crnogorskog BDP-a je bio najveći u Evropi. Zato, kako ističe Mugoša, ovo povećanje BDP-a nije za preveliko hvaljenje. 

Osim toga, on navodi da treba uvijek sagledati strukturu BDP-a koja govori o tome koliko je “kvalitetan” rast i da sve navedeno, iako je BDP nedostatan pokazatelj u tom dijelu, može djelimično pokazati koliko rast BDP-a ima suštinski veze sa rastom standarda.

Mugoša je svojim kolegama dao jednu kolegijalnu preporuku a to je da treba gradjanima pričati realne stvari, jer oni najbolje znaju koliko im je standard porastao u prethodnih godinu i navodi da su indikatori standarda plate kroz naravno kupovnu moć, ali i kvalitet i dostupnost zdravstvenih usluga, putna i komunalne infrastruktura i dr… 

“Generalno, danas je u Crnoj Gori svako oduševljenje kada je u pitanju ekonomsko-socijalna situacija prilično degutantno”, zaključuje potpredsjednik i poslanik SD-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *