Mugoša: Korak bliže smo osnivanju Alimentacionog fonda, odgovornost je sada isključivo na poslanicima

Nakon što su na naš predlog, u budžetu predviđena sredstva za početak rada Alimentacionog fonda, izradom Nacrta zakona o privremenom izdržavanju djece, kojim je predviđeno osnivanje Alimentacionog fonda, korak smo bliže realizaciji ovog veoma važnog mehanizma podrške države, koji je od izuzetnog značaja za stabilnost i sigurnost samohranih roditelja i kvalitet života djece, istakao je poslanik SD-a Boris Mugoša.

Mugoša je učestvovao na okruglom stolu o Nacrtu zakona o privremenom izdržavanju djece, koji su pripremili pravni eksperti NVO Centar za ženska prava, uz finansijsku podršku Rokfeler fondacije.

Na okruglom stolu su potencirane veoma važne poruke, a to je da su oba roditelja odgovorna za podizanje i blagostanje svoje djece i da je država dužna da uspostavi efikasne mehanizme da osigura da svi roditelji ispunjavaju svoje odgovornosti; da je država obavezna da pruži odgovarajuću pomoć roditeljima ili zakonskim starateljima u ostvarivanju odgovornosti za podizanje djeteta; da roditelji koji uredno ne plaćaju alimentaciju funkcionisanjem fonda neće biti oslobođeni plaćanja alimentacije.

Takođe, još jednom su pomenuti podaci prema kojima skoro 60 odsto razvedenih brakova čine brakovi sa djecom, od čega je starateljstvo nad izdržavanom djecom u 79,4 % slučajeva povjereno majci, u 9,8 % ocu. Osim toga, u Crnoj Gori samo jedna trećina roditelja uredno plaća alimentaciju za svoju djecu.

“Zbog svega navedenog, neophodno je da do kraja godine donesemo Zakon kojim se predviđa osnivanje Alimentacionog fonda. Isključiva odgovornost za to je sada u dvorištu Skupštine, odnosno na poslanicama i poslanicima crnogorskog parlamenta”, zaključuje Mugoša.