Mugoša: Ljekova fali, epidemiološka situacija alarmantna

Nedostatak ljekova protiv zgrušavanja krvi koji se često propisuju trudnicama, a i nekih drugih za koje su građani isticali da su ih morali kupovati iako bi trebalo da ih dobijaju u javnim zdravstvenim ustanovama, je još jedan  pokazatelj alarmantnosti epidemiološke situacije koji nas dodatno upozorava na neophodnost poštovanja mjera, ističe poslanik SD-a Boris Mugoša.

“Na nedavno održavnom skupštinskom odboru za zdravstvo, na kojem su bili prisutni predstavnici resora zdravstva, ukazao sam na problem nedostatka ljekova. Takođe, problematizovao sam i privremeno finansiranje u dijelu nabavke ljekova i medicinskih stedstava, jer je te nabavke gotovo nemoguće adekvatno planirati na mjesečnom nivou, posebno u periodu korone i u okviru 1/12 prošlogodišnjeg budžeta, i završiti svu neophodnu tendersku proceduru za njihovu nabavku. Tada mi je odgovoreno da ne nedostaju ljekovi. Medjutim, praksa je pokazala drugačije”, navodi poslanik Mugoša.

On ističe da je sve ovo dodatno upozorenje da se moraju poštovati mjere, iako je nažalost politika po ko zna koji put pobijedila struku kod predlaganja najnovijih epidemioloških mjer,a uz činjenicu da je javnost ostala uskraćena za brojna objašnjenja jer novinari nijesu mogli da postavljaju pitanja.

“Zato često ističem da odgovornost za epidemiološku situaciju dominantno snose političari, mnogo manju građani, a najmanju ili gotovo nikakvu brojni zdravstveni radnici koji su, kako i tvrde rukovodioci zdravstvenih ustanova, na izmaku snage.”, navodi Mugoša.

“Uz sve navedeno, prilikom poštovanja mjera moramo uvijek imati na umu i sve one građane koji odustaju da idu na potrebne preglede zbog straha od korone, kao i na one koji moraju da čekaju na neophodne preglede”, zaključuje poslanik Socijaldemokrata.