Mugoša na POSP-u: Dijalog političkih i društvenih činilaca neophodan

Tokom jučerašnjeg sastanka Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša istakao je da je za napredak Crne Gore na putu ka EU neophodan otvoren i konstruktivan dijalog između svih političkih i društvenih činilaca.

Poslanik Mugoša je, govoreći o stanju pristupnih pregovora, ukazao da 6 mjeseci nakon formiranja Vlade i dalje nisu imenovani šefovi radnih grupa za najvažnija poglavlja (23 i 24), kao ni pregovarači. Takodje, Crna Gora i dalje nema ambasadora pri EU, dok je ambasador pri Savjetu Evrope bio 5 mjeseci “na čekanju” u Podgorici da bi na kraju Vlada predložila njegov opoziv.

Poslanik Mugoša je istakao da je za napredak Crne Gore na putu ka EU neophodan otvoren i konstruktivan dijalog između svih političkih i društvenih činilaca. Medjutim, 9 mjeseci nakon izbora nema neophodnog dijaloga oko pitanja za koja je potrebna 2/3 i 3/5 većina u parlamentu, odnosno dogovor vlasti i opozicije, a koja su ključna za vladavinu prava i reforme u pravosudju (izbor VDT, sudija Ustavnog suda, članova sudskog savjeta), iako je opozicija upućivala pisane i usmjene inicijative da se krene u taj dijalog. “Umjesto neophodnog dijaloga vlasti i opozicije, prioritet parlamentarne većine je bio izmjena sistemskih zakona bez javne rasprave i obaveze slanja istih Evropskoj komisiji na mišljenje.”, naveo je Mugoša.

Poslanik SD-a je ukazao i da u izuzetno kompleksnoj ekonomskoj situaciji, zbog odnosa u koalicionoj većini i konstantnih trvenja izmedju Vlade i dijela većine, Crna Gora još uvijek nema usvojen budžet za ovu godinu, zbog čega trpe brojni gradjani i privreda (poljoprovrednici i dalje čekaju Agrobudžet, policija je bez auta i goriva a gradjani bez medikamenata; stopirani su brojni razvojni projekti i mjere podrške)

Na kraju, poslanik SD-a je naveo da Crna Gora može ući u EU samo kao gradjanska, sekularna i antifašistička. “Medjutim, zbog odredjenih dogadjaja u prethodnim mjesecima nameće se pitanje da li je CG na raskrsnici između građanske i nacionalne, savremene i srednjevjekovne, nezavisne i zavisne, evropske, odnosno evroatlanske i neke druge. Zbog toga pozivam sve dobronamjerne u CG i u EU da dobro otvore “četvoro očiju” jer možda kasnije bude prekasno”, zaključio je Mugoša.