Mugoša: Napravljen je cirkus od opoziva ambasadora

Nije problem što se Vlada odlučila za promjenu pojedinih ambasadora, već je problem što se od tog opoziva napravio cirkus i nanijela šteta Crnoj Gori na međunarodnom planu, poručio je poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša na današnjem Odboru za međunarodne odnose, na kome se raspravljalo o opozivu dijela ambasadora. Kako je istakao Mugoša, očigledno je da se u “igrama moći” zaboravilo da nijesu važne partije i njihova nadgornjavanja, već ugled države.

Mugoša je zahtijevao da se jasno obrazloži kako je svaki od ambasadora koji je predložen za opoziv, “imenom i prezimenom”, štetio ugledu Crne Gore: “Hoću da mi se kaže konkretno šta su uradili jer su to najozbiljnije optužbe, a ja danas ovdje treba da glasam. I, ako imate dokaze za konkretnu štetu, zašto ih onda nijeste procesuirali kod nadležnih organa?” On je pitao i da li je moguće poslati nove predstavnike države u pojedine ambasade iako stari ambasadori još nijesu opozvani.

On se osvrnuo i reakciju predsjednika Odbora za evropska pitanja njemačkog Bundestaga g-dina Krihbauma, koji je i imao veoma jasnu reakciju povodom povlačenja ambasadroke Crne Gore u Njemačkoj: “Što vam govori stav predsjednika njemačkog Odbora za evropska pitanja, koji inače daje zeleno svijetlo za napredak zemalja kandidata, da su javni komentari da je ambasadorka oštetila interese Crne Gore apsurdni, da vrijeđaju i diskredituju njene izuzetne rezultate.”

Mugoša je naglasio i da svi u sistemu moraju biti svjesni činjenice da niti jedan njegov segment nema ekskluzivno pravo kada je u pitanju naša vanjska politika, da  osim Vlade u njenom kreiranju i sprovodjenju učestvuje i Parlament, da aktivnosti predsjednika države takodje predstavljaju značajan segment  vanjske politike, te da je sa razlogom uspostavljen “checks and balances” sistem biranja i opoziva ambasadora koji je na “pola puta” između Vlade i Predsjednika države, uz potrebno mišljenje nadležnog skupštinskog odbora: “Izađite iz političkih okvira i budite svjesni da se ovdje ne štiti predsjednik kao ličnost, već ustavna pozicija institucije predsjednika države. Učešće predsjednika u ovom procesu opoziva nije protokalrnog karaktera, jer on ne potpisuje samo, već donosi ukaz o postavljenju i opozivu ambasadora. Upravo na primjeru kohabitacije treba pokazati demokratsku  i političku zrelost i odgovornost.”

Mugoša je na kraju istakao da su, nezavisno od ambasadora koji su predloženi za opoziv, i svi ostali povučeni i nalaze se u Crnoj Gori bez ikakvog obrazloženja: “Vi ste 18. januara u Crnu Goru doveli  gotovo sve ambasadore. Od 18. januara do 18. februara svi oni (sem njih pet) čekaju razgovor sa ministrom vanjskih poslova. Šta je razlog da se čitavih 30 dana ne može održati razgovor sa ljudima ako ste u jednom danu održali sastanak sa pet ambasadora? A napominjem su među njima i predstavnici pri NATO-u, te brojnim zemljama od krucijalnog značaja za naše spoljnopolitičke odnose. Da li ste razmišljali kakav efekat to može da ima na naše bilateralne odnose sa zemljama odakle su ambasadori pozvani na konsultacije?”

Mugoša zaključuje da sve ovo može da se odvija na miran, demokratski zreo i dostojanstven način uz poštovanje Ustava i zakona i u skladu sa diplomatskim standardima.