Mugoša: Nelikvidnost privrednih subjekata jedan od ključnih izazova

Potpredsjednik Socijademokrata, Boris Mugoša ističe da je nelikvidnost privrednih subjekata jedan je od najozbiljnijih izazova crnogorske ekonomije. 

Mugoša navodi da je u Crnoj Gori je, prema podacima Centralne banke (CBCG), na kraju aprila u blokadi bilo 19,43 hiljade preduzeća i preduzetnika.
“U odnosu na kraj 2020. godine broj blokiranih firmi i preduzetnika je povećan za blizu 600, a iznos blokiranog duga za preko 150 miliona eura”, ukazuje Mugoša.

On navodi da Socijaldemokrate već duže vrijeme predlažu konkretne mjere u cilju poboljšanja likvidnosti privrednih subjekata. Osim povoljne kreditne podrške, potrebno je u kontinuiteti raditi na smanjenju (para)fiskalitete, zatim preći na model plaćanja poreza na dodatu vrijednost (PDV) po naplaćenoj, a ne izdatoj fakturi, ali i primijeniti institut multilateralne kompenzacije odnosno prebijanja obaveza i potraživanja između više privrednih subjekata, ističe Mugoša.

Muguša ukazuje da je potrebno bolje i dosljednije primjenjivanje antimonopolske politike, kao i kontrolisanje rokova izmirenja novčanih obaveza u cilju eliminisanja prakse “besplatnog kreditiranja” pojedinih privrednih aktera od dobavljača i podrške privrednim subjektima, koji su pred gašenjem usljed problema naplate potraživanja nastalih metodom prisiljavanja na nerazumno duge rokove plaćanja.

“Pored toga, potrebno je da informacije o blokadama privrednih subjekata budu on-line dostupne i to na dnevnom nivou umjesto na mjesečnom, što je dosadašnja praksa”, zaključio je Mugoša.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *