Mugoša: Neophodan dijalog i široka podrška imenovanju članova Tužilačkog savjeta

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša i član skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu istakao je da je, vezano za izbor članova Tužilačkog savjeta, iz Venecijanske komisije upućena još jedna u nizu jasnih sugestija (opomena) koje stižu sa izuzetno važnih međunarodnih adresa i jasna poruka onim partijama koje suštinski a ne deklarativno žele ulazak CG u EU.

Ona se odnosi na poželjan izbor uglednih pravnika u TS kvalifikovanom a ne prostom većinom (samo glasovima poslanika većine).

“Sve više blijedi neutemeljena priča o pozitivnom mišljenju VK na izmjene Zakona o državnom tužilaštvu, na čije manjkavosti smo dobronamjerno ukazivali. Zato sam više puta sugerisao da je neophodan konstruktivan dijalog kako bi se osigurala široka podrška imenovanju članova Tužilačkog savjeta”, istakao je poslanik Mugoša

On navodi da kvalitetan dogovor treba da bude posljedica konstruktivnog dijaloga a ne partijske trgovine.
“Veći stepen saglasnosti oko izbora članova Tužilačkog savjeta je veoma važan zbog neophodnog dijaloga oko izbora VDT-a, članova Sudskog savjeta, sudija Ustavnog suda i reforme izbornog zakonodavstva”, napominje poslanik SD-a.

Mugoša ističe da je vrijeme da akteri na političkoj sceni konačno shvate da evropske integracije podrazumijevaju sistemski a ne populistički i površan pristup.
“Političari, partije, parlamentarne većine i manjine su prolazne, institucije su mnogo važnije i moramo jačati njihovu nezavisnost”, zaključuje poslanik Mugoša.