Mugoša: Neophodna izrada strategije demografskog razvoja

Potpredsjednik Socijaldemokrata Boris Mugoša i kandidat na koalicionoj listi ZAJEDNO! istakao je da je u programu te koalicije predviđena izrada strategije demografaskog razvoja, odnosno populacione politike.

Kako navodi Mugoša, u Crnoj Gori je treću godinu zaredom evidentiran negativan prirodni priraštaj, koji je prisutan u čak 2/3 crnogorskih opština. Takođe, Mugoša podsjeća da je u 2020. godini prvi put od Drugog svjetskog rata, zabilježen negativan prirodni priraštaj.

“Treba realno sagledavati brojke poslednjih godina i posmatrati ih i u kontekstu pandemije COVID-19, koja je značajno uticala na smanjenje broja novorodjenih i povećanje broja umrlih. Međutim, ono što svakako predstavlja ozbiljan izazov je konstantan pad poslednjih godina broja novorođenih, u okviru kojeg je prisutan konstantan pad broja rodjenih djevojčica, kao i činjenica da je negativan prirodni priraštaj zabilježen u 17 opština”, navodi potpredsjednik SD-a.

Mugoša ukazuje da je neophodno mnogo više sistemske pažnje posvetiti demografiji ako se ima u vidu ogroman izazov kada su u pitanju prirodni priraštaj, kao i migraciona kretanja gdje je posebno zabrinjavajući negativan migracioni saldo sjevernog regiona Crne Gore.

Zaključuje da je krajnje vrijeme da se bavimo suštinskim životnim, a ne dnevnopolitičkim izazovima i u tom smislu ističe neophodnost izrade sveobuhvatne strategije populacione politike, odnosno demografskog razvoja, kojom će se definisati ključne mjere za prevazilaženje ogromnog problema sa kojim se suočava crnogorsko društvo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *