Mugoša: Ohrabruje vakcinacija, ali moramo biti oprezni

“Nema prevelikog opuštanja, bez obzira na odlične rezultate u poslednjih par dana kada je broj vakcinisanih u pitanju. Očekuje nas turistička sezona i moramo biti veoma oprezni kako bi napravili adekvatan balans izmedju ekonomije i zdravlja”, istakao je poslanik Socijaldemokrata tokom razgovora sa dr Hans Kluge-om, regionalnim direktorim Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu, koji je bio gost skupštinskog odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

Poslanik Mugoša je pohvalio građane koji se u velikom broju vakcinišu, ali i potencirao izuzetan rad zdravstvenih radnika i volentara na punktovima za vakcinisanje.

Takođe, Mugoša je naveo da je ova situacija još jednom potvrdila izuzetnu važnost javnog zdravstvenog sistema i neophodnost daljeg jačanja tog segmenta zdravstvene zaštite. Osim toga, istakao je i potrebu adekvatnijeg vrednovanja naših zdravstvenih radnika, čiji se kvalitet ne tako rijetko potpuno neopravdano dovodi u pitanje.

Na pitanje poslanika Mugoše, vezano za određene oprečne informacije oko primanja druge doze AstraZeneke, dr Hans Kluge je odgovorio da je preporuka SZO da druga doza AstraZeneka bude 8 do 12 nedjelja nakon prve doze.

Poslanik SD-a je pomenuo  i problematiku putovanja u EU i izrazio očekivanje da će crnogorski građani moći, uz potvrdu o imunizaciji svim vakcinama registrovanim kod Svjetske zdravstvene organizacije, da putuju u zemlje EU. “Solidarnost i jednakost su temeljne vrijednosti na kojima treba da počiva savremena Evropa i svijet”, istakao je Mugoša.