Mugoša: Poboljšati likvidnost privrednih subjekata

Poslanik Socijaldemokrata (SD), Boris Mugoša istakao je da je jedan od najozbiljnijih problema crnogorske ekonomije nelikvidnost privrednih subjekata, te ukazao na mjere koje je potrebno sprovoditi u cilju poboljšanja likvidnosti.

“Da se vratimo u realnost – nelikvidnost privrednih subjekata jedan je od najozbiljnijih problema crnogorske ekonomije”, naveo je Mugoša na Twitteru.

On je podsjetio da je preko 19 hiljada firmi i preduzetnika u blokadi, kao i da je u odnosu na jul prošle godine broj blokiranih firmi i preduzetnika povećan za blizu 470, a iznos blokiranog duga za oko 140 miliona eura.

“U odnosu na kraj prošle godine, broj blokiranih firmi i preduzetnika je veći za 160, a iznos duga na osnovu kojeg su blokirani veći je za skoro 60 miliona eura”, dodao je Mugoša.

Poslanik SD-a ističe da je u cilju poboljšanja likvidnosti privrednih subjekata, osim povoljne kreditne podrške, potrebno smanjiti (para)fiskalitete, zatim preći na model plaćanja PDV-a po naplaćenoj, a ne izdatoj fakturi, ali i primijeniti institut multilateralne kompenzacije odnosno prebijanja obaveza i potraživanja između više privrednih subjekata.

On dalje predlaže bolje i dosljednije primijenjivanje antimonopolske politike, kao i kontrolisanje rokova izmirenja novčanih obaveza u cilju eliminisanja prakse ’’besplatnog kreditiranja’’ pojedinih privrednih aktera od strane dobavljača i podrške privrednim subjektima, koji su pred gašenjem usljed problema naplate potraživanja nastalih metodom prisiljavanja na nerazumno duge rokove plaćanja.

Pored toga, kako dodaje Mugoša, potrebno je da informacije o blokadama privrednih subjekata budu on-line dostupne i to na dnevnom nivou umjesto na mjesečnom, što je dosadašnja praksa.