Mugoša: Podrška za opozicionog kandidata koji bude imao najviše glasova

Potpredsjednik Socijaldemokrata i poslanik u Skupštini Crne Gore Boris Mugoša kazao je da zajednički kandidat opozicionog bloka, za šta se ta partija od početka zalagala, više nije moguć, te da će sjutra, na sjednicama Predsjedništva stranke i Glavnog odbora, donijeti konačnu odluku o nastupu na predsjedničkim izborima. Kako je naglasio, u drugom krugu podržaće opozicionog kandidata koji bude imao najviše glasova u prvom krugu.

Kako je Mugoša kazao, gostujući u emisiji “Link” Radija Crne Gore, stav SD je od početka bio transparentan i jasan, a to je da se dogovore o zajedničkom kandidatu opozicionog bloka koji bi u vrjednosnom smislu zagovarao jasan princip građanske, sekularne, antifašističke, evropske Crne Gore.

“Vidjeli ste da imamo više kandidata sa sličnim platfomanama, pa smo rekli da ćemo podržati onoga koji ima najviše šansi da pobijedi ma izborima, odnosno u drugom krugu ćemo podržati onoga koji ima najviše procenata u prvom krugu. Važno je da kandidat ima programsku platformu da predstavlja Crnu Goru i da doprinosi političkom dijalogu i smanjenju tenzija koje imamo u društu”, kazao je Mugoša.

Ističe da jeste čudno da imamo samo dvije potvrđene kandidature, te da je ostavljeno tek mjesec dana za predstavljanje programa, ali i da to možda nije ni loše, kako bi se sa političkih što prije prešlo na ekonomska i životna pitanja.

“To će svakako biti lica poznata javnosti, tako da građani mogu realnije da procijene njihove domete, pa nije ni loše što će kampanja biti i kraća”, kaže Mugoša.

Naglašava da uloga predsjednika nije protokolarna, da ima ozbiljne ustavne nadležnosti i da svojim integritetom doprinosi značaju Crne Gore i njenom kredibilitetu u porodici evropskih naroda.

“Izbor je važan kako bi se prekinula dvoipogodišnja politička agonija. Promjene na izborima su poželjne, ali treba očekivati boljitak, ali to nijesmo imali, već imamo institucijalnu krizu i kompleksnost izbora. Smatram da smo na vrijednosnoj prekretnici i nadam se da će predsjednički izbori dopinijeti evroatlanskom putu i stabilnosti zemlje, koja će se utvrditi vanrednim izborima”, ocjenjuje Mugoša.

Izvjesno je, kaže, da većina ne želi izbore, ali ne postoji drugi zreo način da se izađe iz krize.

Predstavnici te partije daće puni dopinos u izboru sudija Ustavnog suda, kao i članova Sudskog savjeta.

“Kolege iz većine su shvatili da se ucjenama ne može stići do dogovora i dvotrećinske većine”, kazao je on.

Što se tiče popisa smatra da je njihov predlog da se izbace podaci o vjeri, naciji i jeziku, ispravna, jer će samo dopinijeti podizanju tenzija i miješanju drugih država u unutrašnje pitanje.

“Popis je statističko, a ne političko pitanje i građani kao da nijesu svjesni koliko su ti podaci važni za kreiranje zdravstvene, regionalne, socijalne, saobraćajne, infrastrukturne stategije. Podaci koji se tiču vjere, nacije i jezika su mnogo manje značajni i do svih tih podataka se može doći na razne načine i kroz druge registre. Mislimo da stavljanje tih podataka popis će pretvoriti u jednu predizbornu političku arenu, što nije dobro, jer će biti tenzija, miješanja iz drugih država i nećemo dobiti kvalitetne druge podatke. Mi to rješenje nijesmo izmislili. Samo jedna trećine zemalja EU pravi popis, i ideja nam je bila da Crna Gora ide u korak sa moderenim statističkim praksama razvijenih zemalja”, ističe Mugoša.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *