Mugoša: Predložićemo proceduralno nesporna rješenja za korigovanje cijena goriva i namirnica

Potpredsjednik i poslanik SD-a Boris Mugoša ukazao je na odredjene nelogičnosti u predloženom dnevnom redu sjednice zakazane za 28.april. Naime, kako ističe Mugoša tačke 3,4 i 5 dnevnog reda (izmjene akciza na gorivo, PDV-a na osnovne proizvode za ljudsku ishranu i predlog zakona o ograničenju cijena proizvoda) su predlozi zakona čiji je predlagač 42. (Krivokapića) Vlada a tačka 2 izbor 43. Vlade, čime postoji normativno ograničenje da se te tačke (3,4 i 5) u formi koja je predložena raspravljaju nakon izbora nove 43.Vlade. Uostalom, ne mogu nakon izbora nove Vlade predloge zakona u Skupštini obrazlagati predlagači (ministri) iz prethodne Vlade a u slučaju njihovog neprisustva u Skupštini razmatranje akta se odlaže (član 95 Poslovnika).

Medjutim, Mugoša ističe da zbog važnosti preduzimanja hitnih mjera, sa kojima Crna Gora već dobrano kasni, u pravcu korigovanja cijena goriva i namirnica koje su drastično porasle u prethodnih godinu i po, poslanici Socijaldemokrata će predložiti pravno i proceduralno nesporno rješenje za ovu situaciju kako bi se na sjednici 28.aprila izglasali navedeni zakoni.

To će, kako navodi Mugoša uraditi na način da će tražiti dopunu dnevnog reda sjednice koja je sazvana za 28 april sa predlogom zakona poslanika SD-a kojim se omogućava korigovanje akcize, odnosno cijene goriva a koji je podnijet u skupštinsku proceduru još prije više od 2 mjeseca.

“Kako je to predlog poslanika, nema normativnih smetnji da se o njemu raspravlja na sjednici 28.aprila”, ističe poslanik SD-a.

Mugoša zaključuje da Socijaldemokrate imaju predlog rješenja i za dva preostala zakona (smanjenje PDV-a na osnovne proizvode za ljudsku ishranu i ograničavanje cijena proizvoda), kako bi i oni mogli biti izglasani na sjednici 28.aprila, sa čim će javnost biti upoznata narednih dana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *